Tijekom Tjedna mozga organiziramo studijski posjet učenika Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića  u suradnji s OŠ Ante Kovačića i ravnateljicom  prof. Jasnom Horvat  iz Marije Gorice, prof. Zvonimirom  Špoljar, Općinskom  knjižnicom  Ante Kovačića u Mariji Gorici,  Gradskom  knjižnicom  Ante Kovačića iz Zaprešića

130 godina proteklo je od objavljivanja romana  U registraturi, Ante Kovačića. Srednjoškolci  Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića s mentoricom  prof. Zdravkom  Kramarić, pokrenuli su projekt – Ante neka te srednjoškolci pamte! Ante Kovačić, književnik,  preminuo je u Stenjevcu prije 165 godina,  stoga su srednjoškolci nakon čitanja njegovih djela i odgledane serije U registraturi  s izvrsnom glazbom Arsena Dedića odlučili produbiti znanje o piscu.  Kako je Ante Kovačić pred kraj života  boravio u ovoj bolnici, srednjoškolci su odlučili u svoj projekt uključiti i Kliniku za psihijatriju Vrapče i posjetiti Muzej Bolnice Vrapče. Svojim projektom šalju poruku kako mlade treba potaknuti na čitanje, a velika djela našeg zavičaja sigurno su dobar poticaj s kojim se može krenuti ne samo u avanturu čitanja već i podizanja razine znanja o duševnim bolestima. Duševno zdravlje sastavni je dio općeg zdravlja i o duševnim bolestima ne smije se šutjeti.  Potrebno je poštivati etički imperativ i djelovati kroz edukacije destigmatizirajući putem kulturnih i ostalih sadržaja.

 

Poslanje Tjedna mozga  je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma. Zbog toga je Hrvatsko društvo za neuroznanost ove godine izabralo zanimljivu temu –  Istraživanja mozga: Učenje i pamćenje.

Kao i prethodnih godina Klinika za psihijatriju Vrapče uključuje se  u  obilježavanje Tjedna mozga, međunarodne kampanje poznate kao kao Brain Awareness Week. Predstojnik Klinike prof.dr.sc Ninoslav Mimica s radošću će dočekati  i podržati spomenuti projekt učenika te ih upoznati s mr.sc. Snježanom Spitzmüller, voditeljicom Stručne knjižnice koja će ih uz stručno vodstvo povesti u obilazak Muzeja. Na taj način približit ćemo učenicima dio života i djela Ante Kovačića i time sudjelovati u njihovom projektu.

 

Skip to content