U organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi 21. rujna 2023. godine svečano je obilježen Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Uvodnim govorom okupljene je pozdravila ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, prof. prim.dr.sc. Petrana Brečić koja je u svom obraćanju istaknula kako Klinika Vrapče već desetljećima skrbi o bolesnicima oboljelim od Alzheimerove demencije. Ravnateljica je sve okupljene pozvala kako će se iduće godine ovakvo okupljanje biti ispred nove, obnovljene zgrade odjela psihogerijatrije. 

U ime gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Tomislava Tomaševića, okupljenima se obratila pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović. Pročelnica je naglasila važnost obilježavanja ovog dana te istaknula važne projekte i investicije koje je Grad Zagreb pokrenuo- od obnove zgrade odjela psihogerijatrije, Doma za starije osobe Markuševec te Savjetovalište za demencije u sklopu Doma zdravlja Istok. 

Skupu se obratila i prim. dr. Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva, prof. dr.sc. Vilija Beroša te istaknula kako demencija predstavlja vodeći javnozdravstveni problem i realitet je brojnih starijih osoba, njihovih obitelji i čitavog društva, zahvalila je djelatnicima Klinike za psihijatriju Vrapče na dosadašnjem trudu u promociji borbe protiv Alzheimerove demencije.

Predstojnik Klinike za psihijatriju i voditelj Referentnog centra za Alzheimerovu bolesti i psihijatriju starije životne dobi Ministarstva zdravstva prof. dr. sc. Ninoslav Mimica istaknuo je kako je obilježavanje svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti prilika da se pažnja javnosti usmjeri na problematiku ovih bolesti i složenost brige o oboljelima, a također je ukazao na važnost simbolike cvijeta potočnice. 

Na kraju skupa obratila se i gospođa Sandra Kerovac voditeljica Štrikeraj café-a Udruge OZANA.

Nakon pozdravnih riječi program je nastavljen u prekrasnom ambijentu ispred glavne zgrade Klinike za psihijatriju Vrapče, gdje je postavljena instalacija više od tisuću kukičanih potočnica nastalih kao dio suradnje Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju te Štrikeraj café-a Udruge OZANA, koji okuplja mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i sve zaljubljenike u pletenje i kukičanje. Potočnica ili nezaboravak, simbol je oboljelih od Alzheimerove bolesti, a livadom potočnica želimo podsjetiti kako je Svjetska zdravstvena organizacija pred više od 10 godina proglasila demenciju javnozdravstvenim prioritetom te kako je potrebno što prije i u Hrvatskoj izraditi i usvojiti Akcijski plan skrbi za osobe s demencijom i njihove njegovatelje. Za tu prigodu napravljena je i milenijska fotografija u obliku cvijeta potočnice.

GALERIJA SLIKA

 

VIDEO

Skip to content