U organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi 21. rujna 2022. godine svečano je obilježen Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Uvodnim govorom okupljene je pozdravila ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, prof. prim.dr.sc. Petrana Brečić koja je istaknula kako je Bolnica Vrapče potrebu za skrbi o oboljelima starije životne dobi prepoznala pred 70 godina kada je otvoren prvi psihogerijatrijski odjel u Hrvatskoj. U Klinici se danas primjenuju sve suvremene metode liječenja oboljelih od demencija, a sukladno tome inicirana je i obnova Odjela psihogerijatrije čije se otvorenje očekuje tijekom iduće godine. Predstojnik Klinike za psihijatriju i voditelj Referentnog centra za Alzheimerovu bolesti i psihijatriju starije životne dobi Ministarstva zdravstva prof. dr. sc. Ninoslav Mimica naglasio je važnost suradnje zdravstvenog sustava i nevladinog sektora, a posebno u provedbi projekata koji su posvećeni brizi za osobe starije životne dobi i oboljele od demencije. U ime gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Tomislava Tomaševića, okupljenima se obratila zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Mirela Šentija Knežević koja je istaknula kako je mentalno zdravlje prepoznato kao jedan od prioriteta Grada Zagreba te kako će Grad u narednom periodu ulagati dodatna materijalna sredstva u promociji, prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja građana Zagreba. Skupu se obratila i prim.dr. Vera Katalinić Janković, specijalna savjetnica ministra za javnozdravstvenu zaštitu, izlasnica ministra zdravstva, prof. dr.sc. Vilija Beroša, koja je naglasila važnost demencija u širem kontekstu zdravstvenog sustava te zahvalila djelatnicima Klinike za psihijatriju Vrapče na dosadašnjem trudu u promociji borbe protiv Alzheimerove demencije.

Nakon uvodnih pozdrava, program je nastavljen „modnom revijom“ pristiglih rukavića koje su nosili korisnici Udruge OZANA koji su svojom toplinom i entuzijazmom, u prekrasnom ambijentu ispred glavne zgrade Klinike za psihijatriju Vrapče, izmamili osmijeh i vedrinu svih okupljenih za što su dobili dugotrajan pljesak svih okupljenih. Rukavići su nastali u sklopu akcije „Isprepletimo ruke“ u kojoj se izrađuju „rukavići pomagači“ za oboljele od Alzheimerove i drugih demencija. Akcija promovira pletenje i kukičanje kao učinkovitu nefarmakološku intervenciju s pozitivnim učincima na oboljele od demencije, ali i na njihove njegovatelje, s ciljem umanjunja stresa te poticanja motorike i spoznajnih funkcija.Na koncu programa, predstavnica Udruge OZANA i EWE Fondacija Dora Kaszas proglasile su pobjednike natječaja za NAJ rukaviće.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content