Od 1988. godine Svjetska zdravstvena organizacija obilježava 31. svibnja kao Svjetski dan nepušenja. Duhan svake godine uzrokuje 8 milijuna smrti. Kada su objavljeni dokazi da pušači češće nastaju tešku komplikacije COVID-19 u usporedbi s nepušačima, to je nagnalo milijune pušača da odluče prestati pušiti. Prestanak može biti izazov, posebno s dodatnim socijalnim i ekonomskim stresom koji je nastao kao posljedica pandemije, ali puno je razloga za prekid.

Blagodati prestanka pušenja gotovo su trenutne. Nakon samo 20 minuta od prestanka pušenja, puls vam opada. U roku od 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalu. U roku od 2-12 tjedana cirkulacija se poboljšava, a plućna funkcija povećava. Unutar 1-9 mjeseci kašalj i otežano disanje se smanjuju. U roku od 5-15 godina rizik od moždanog udara smanjuje se na rizik nepušača. U roku od 10 godina stopa smrtnosti od raka pluća približno je upola manja nego kod pušača. U roku od 15 godina rizik od srčanih bolesti jednak je riziku nepušača. 

Ovogodišnjim obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja želi se informirati javnost o opasnostima korištenja duhana, poslovnoj praksi duhanskih tvrtki, onome što WHO čini u borbi protiv epidemije duhana i što ljudi širom svijeta mogu učiniti kako bi se založili za svoje pravo na zdravlje i zdrav život i zaštitili buduće generacije.

 

Dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content