U novoj studiji objavljenoj u JAMA Pediatrics, istraživači iz Dječje bolnice Colorado otkrili su da tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivna komponenta marihuane, ostaje u majčinom mlijeku do šest tjedana, što dodatno potkrepljuje preporuke Američke pedijatrijske akademije, Američkog društva porodničara i ginekologa i Akademije medicine dojenja da se majke tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja suzdrže od uporabe marihuane. Od studije iz 1982. objavljene u New England Journal of Medicine ovo je prva studija koja ispituje količinu THC-a u majčinom mlijeku i plazmi kod žena koje koriste marihuanu.

“Uz sve veću uporabu marihuane u cijelom društvu, vidimo sve više trudnica koje konzumiraju marihuanu”, kaže dr. Erica Wymore, neonatologinja iz Dječje bolnice Colorado i docentica pedijatrije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado. “Međutim, s obzirom na nedostatak znanstvenih podataka o tome koliko dugo THC ostaje u majčinom mlijeku, bio je izazov pružiti majkama konkretan odgovor u vezi sa sigurnošću uporabe marihuane tijekom dojenja i jednostavnog “ispumpavanja i bacanja” mlijeka sve dok THC više nije bio detektabilan u njemu. Ovom studijom htjeli smo bolje razumjeti ovo pitanje određivanjem količine i trajanja izlučivanja THC-a u majčino mlijeko među ženama s poznatom prenatalnom uporabom marihuane.”

Iako je koncentracija THC-a varirala od žene do žene (vjerojatno ovisno o njihovoj razini uporabe, indeksu tjelesne mase i metabolizmu), THC se izlučivao u majčino mlijeko do šest tjedana. Zapravo su sve žene na kraju studije još uvijek imale detektabilnu razinu THC-a u majčinom mlijeku.

“Ovo istraživanje pruža neprocjenjiv uvid u trajanje vremena koje ženi treba da metabolizira THC u svom tijelu nakon poroda, ali nam pomaže i da shvatimo zašto majke uopće konzumiraju marihuanu”, kaže dr. Maya Bunik, profesorica pedijatrije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado. “Da bismo ograničili nepoznate učinke THC-a na razvoj fetalnog mozga i promicali sigurno dojenje, važno se zalagati za apstiniranje od marihuane i rano u trudnoći i nakon poroda. Da bismo potaknuli uspješnu apstinenciju, moramo se osvrnuti i poboljšati sustav potpore koji pružamo novim mamama. ”

Longitudinalne studije iz 1980-ih pokazale su da su djeca rođena od trudnica koje su konzumirale marihuanu imala dugoročne probleme s kognitivnim i izvršnim funkcioniranjem, uključujući impulzivnost, kao i probleme s učenjem, održavanjem pozornosti i vještinama vizualnog rješavanja problema.

“U ovoj se studiji nije radilo o utjecaju marihuane na bebe, ali smo zabrinuti, osobito ako uzmemo u obzir da je današnja marihuana visokopotentnija za pet do šest puta u odnosu na onu koja je bila dostupna prije nedavne legalizacije marihuane u mnogim saveznim državama.”, kaže dr. Wymore.

Izvornik: Wymore EM, Palmer C, Wang GS, i sur. Persistence of Δ-9-Tetrahydrocannabinol in Human Breast Milk. JAMA Pediatr. 2021.
Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.
Skip to content