Bogatstvu i raznolikosti programa Animafesta 2019 ovoga se četvrtka 6. lipnja priključuje i afirmirana, javnosti dobro poznata filmska tribina „Film i psihijatrija“ Klinike za psihijatriju Vrapče, pokrenuta 2010. godine u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara. Potaknuti francusko-danskim filmom Jaje iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2019, od 18:30 u KIC-u će o filmu i poremećajima hranjenja razgovarati redateljica filma, talijanska umjetnica Martina Scarpelli, psihijatrica i pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče te docentica na Pravnom fakultetu dr. sc. Tihana Jendričko i filmski kritičar Mario Kozina. Goste i uzvanike pozdravit će dr. sc. Antonia Puljić, psihijatrica u Zavodu za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče koja je organizaciju tribine preuzela od njezina nedavno preminulog pokretača prof. dr. sc. Vlade Jukića. Film Jaje nagrađen je Kristalom za najbolji debitantski film na prestižnom festivalu u Annecyju i Zlatnom golubicom na festivalu DOK Leipzig te je nominiran za Europsku animacijsku nagradu.

Martina Scarpelli
Martina Scarpelli

Prof. Vlado Jukić osmislio je tribinu „Film i psihijatrija“ u okviru dodatne edukacije specijalizanata psihijatrije, a njezina je osnovna ideja prikazivanje filmova koji govore o psihijatriji ili tematiziraju određeni psihijatrijski problem. Nakon svakog prikazanog filma uvodno govore  filmski kritičar i psihijatar, a zatim slijedi rasprava u kojoj sudjeluju gledatelji, a od ove godine i Animafestovi gosti. Prof. Jukić često je isticao kako psihijatrijski laici upravo kroz filmove identificiraju psihijatriju kao struku, odnosno na osnovu njih formiraju svoje stavove o psihijatriji, psihijatrima, duševnim bolesnicima i njihovom liječenju. Filmska tribina „Film i psihijatrija“ od samog je početka prevladala okvire „Vrapča“, psihijatrije i edukacije specijalizanata te je poprimila  dimenzije društvenog i kulturnog događanja. Za nju su interes pokazali ne samo specijalizanti psihijatrije, psihijatri i filmski kritičari, nego i mediji te društvena i kulturna javnost. Filmska tribina, koja se osim u Vrapču održavala u nizu gradskih kinodvorana, 2019. po prvi puta dolazi na najznačajniji hrvatski filmski festival koji se raduje budućoj suradnji. Na Animafestu 2019 i budućim izdanjima tako nas očekuju razgovori o filmu, psihijatriji, društvu i njegovu odnosu prema filmu i psihijatriji, odnosu filma prema psihijatriji i stanju psihijatrije pod svjetlom filma. Ovi „intelektualni razgovori“ u pravilu su praćeni emocijama s dvostrukim predznakom – s jedne strane sjetom, pa i tugom, zbog lošeg društvenog tretmana psihijatrije i filma, a s druge strane nadom, makar i sitnom, da bi se mogle dogoditi neke promjene. Prof. Jukić koristio je sedmu umjetnosti u promociji i razvoju psihijatrije, a strast s kojom se odnosio prema filmskoj tribini poticaj je svim njezinim sudionicima da i nakon njegovog preranog odlaska nastave i dalje održavati ovu njegovu zamisao.

  1. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2019. održava se od 3. do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 svjetskih zemalja, a uz prestižna natjecanja tu su i središnji tematski program posvećen vezi animacije i likovnih umjetnosti, obilježavanje 50. obljetnice ljudskog stupanja na Mjesec, retrospektivni i panoramski programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima (Suzan Pitt, Nedeljko Dragić i drugi velikani Zagrebačke škole) te portugalskoj kinematografiji, Open-Airovi i Animacikl, virtualna stvarnost, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

***
ULAZNICE
Srdačan pozdrav,
Služba za odnose s javnošću i medijima
29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2019.
***
Kontakt
Dalibor Jakus
Voditelj Službe za odnose s javnošću i medijima
M: +385 91 4546 408
E: press@animafest.hr

Skip to content