Promocija knjige “Svitanja”, našeg uglednog kolege, profesora Veljka Đorđevića, održana je u četvrtak, 16. prosinca 2021. godine, u velikoj dvorani Edukacijskog centra Klinike za psihijatriju Vrapče.

Predstavljanje je održano sukladno trenutnim epidemiološkim prilikama zbog čega je tek dio zainteresiranih mogao prisustvovati predstavljanju knjige uživo.

U nadahnutom govoru profesorica Brečić naglasila je autorovu lakoću pripovjedanja, sklonost autorefleksivnosti te bogatstvo psihološke karakterizacije likova. Istaknula ulogu i značaj profesora Đorđevića u hrvatskoj psihijatriji tijekom četiri desetljeća plodnog rada, a posebno u destigmatizaciji psihijatrijskih bolesnika i psihijatrije kao medicinske discipline.

Okupljenima se potom obratila profesorica Marijana Braš koja je istakla autorovu posvećenost pisanju, duboku emocionalno proživljavanje emocija likova koje stvara, a kroz koje doživljava i osobne katarze.

Nakon profesorice Braš okupljenima se u duhovitom tonu obratio profesor Danko Friščić, prodekan Akademije likovnih umjetnosti za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju, dugogodišnji suradnik i prijatelj profesora Đorđevića koji je naglasio autorovu sklonost umjetnosti u svim njenim formama- od književnosti, slikarstva, teatra do glazbe, a što se prelamalo kroz njegov život i profesionalni put.

Novinar i književni kritičar Dražen Ilinčić kazao je kako se radi o vrijednom djelu već poznatog i prepoznatog autora, s izrazitim književnim darom i talentom u prenošenju emocija čitateljima.

Na koncu skupu se obratio i sam autor koji je u opisao svoju mladenačku traumu neodlaska na studij režije, cjeloživotnu bliskost s umjetnicima, posebno onima iz kazališnih krugova, početke profesionalne karijere. Opisao je način nastajanja svojih djela, potrebu opisivanja psihijatrije kakva je nekoć bila i njega u tim vremenima, ali jednako tako i
kakva je psihijatrija, ali i on danas. Posebno su impresivni bili opisi atmosfere terapijske zajednice ovisnika o alkoholu oboljelih od tuberkuloze.

Na kraju promocije, opisujući studentske anegdote profesor Đorđević prisjetio se polustoljetnog prijateljstva s profesorom Vladom Jukićem podsjećajući nas na važnost bliskih kolegijalnih  odnosa.

Skip to content