prim dr. sc. Vladimir Hećimovićprim dr. sc. Vladimir Hećimović
(13. 11. 1936. – 3. 11 2015.).

U Zagrebu je 3. studenoga 2015. godine u 79. godini života umro prim. dr. sc. Vladimir Hećimović.

Vladimir Hećimović rođen je u Gospiću 13. studenoga 1936. godine. Medicinski fakultet završio je Zagrebu 1964. godine, specijalistički ispit iz neuropsihijatrije položio je 1969., magistrirao 1982., a doktorirao 1992. Naziv primarijusa dobio je 1985. godine.

Neuropsihijatriju je specijalizirao u Klinici za neurologiju, psihijatriju i druge ovisnosti KBC-a Sestara Milosrdnica (tada Opća bolnica „Dr. Mladen Stojanović“). Nakon četiri godine provedene u „Vinogradskoj”, 1. ožujka 1970. godine dolazi u „Vrapče” gdje radi do odlaska u mirovinu 13. studenoga 2001. godine. Nakon odlaska u mirovinu radi u privatnoj poliklinici.

Od samog dolaska u „Vrapče“ radi, prvo kao odjelni liječnik specijalist, a onda od 15. studenoga 1985. do odlaska u mirovinu kao šef odjela u Podsusedu, Službi za neuroze i granična stanja. Njegovo psihijatrijsko usmjerenje bilo je psihoterapijsko i socioterapijsko. Završio je edukaciju iz grupne analize, bio je u edukaciji iz psihodrame i obiteljske psihoterapije. Socioterapijske metode liječenja je, radeći u „Podsusedu“ po načelima socioterapijske zajednice, gotovo usavršio. Godine 1987. objavio je knjigu Terapijska zajednica, a svoje znanje iz ovog područja nesebično je, kroz osamdesetak seminara koje je organizirao i vodio, prenosio drugima.

Bio je sudionik Domovinskog rata. Odatle je potekao i njegov izuzetan interes i briga za branitelje o kojima je, na razne načine, brinuo do kraja života. Branitelji, kao i drugi njegovi pacijenti, izuzetno su ga voljeli i poštovali.

Primarijusa Hećimovića krasila je skromnost, stručnost, otvorenost, marljivost i briga za pacijente.

Njegovi kolege i suradnici te njegovi pacijenti, posebno branitelji, sjećat će ga se kao pouzdanog, neposrednog i dobrog čovjeka.

Hvala primarijusu Hećimoviću za sve što je dao svojim pacijentima, kolegama i suradnicima, posebno onima iz „Vrapča“, i cjelokupnoj hrvatskoj psihijatriji.

Skip to content