Novo istraživanje objavljeno u časopisu Substance Use & Misuse dobra je vijest za one koji se bore s ovisnošću o alkoholu – mogućnost prestanka ovisnosti s godinama postaje lakša. Štoviše, više od polovice osoba koje su bile ovisne o alkoholu slobodno je od bilo kakve vrste ovisnosti ili problema sa mentalnim zdravljem, a gotovo 40% ima izvrsno mentalno zdravlje.

Koristeći podatke dobivene iz Statističkog istraživanja kanadske zdravstvene zajednice o mentalnom zdravlju, istraživači su ispitali nacionalni reprezentativni uzorak od 820 odraslih Kanađana s poviješću ovisnosti o alkoholu u odnosu na 19.945 osoba koje nikada nisu bile ovisne o alkoholu. Otkrili su da u posljednjih godinu dana 71% od onih s poviješću ovisnosti o alkoholu više nisu bili ovisni; 52% je bilo bez ovisnosti ili mentalnih bolesti, a 38% je imalo optimalno mentalno zdravlje s visokom razinom sreće, socijalne i psihološke dobrobiti.

“Prethodna su se istraživanja uglavnom fokusirala na remisiju od ovisnosti o alkoholu, a mi smo nastojali razumjeti čitav kontinuitet oporavka. Željeli smo znati koji su faktori povezani s napretkom, a ne samo s remisijom”, kaže prva autorica – Melissa L. Redmond, docentica Socijalnog rada na Sveučilištu Carleton. “Visoke razine otpornosti koje smo utvrdili ohrabruju pojedince ovisne o alkoholu, njihovu obitelj i najmilije te profesionalce na terenu.”

Ovisnost o alkoholu jedan je od vodećih uzroka smrti u SAD-u koji se mogu spriječiti. Otprilike 88.000 Amerikanaca svake godine umre od uzroka povezanih s alkoholom, a gotovo trećina svih smrtnih slučajeva povezana je s vožnjom pod utjecajem alkohola. U SAD-u je pretjerana uporaba alkohola povezana s gotovo 250 milijardi dolara ekonomskog gubitka godišnje. Uzimajući u obzir osobne, komunalne i ekonomske posljedice ovisnosti o alkoholu, potrebno je bolje razumijevanje čimbenika povezanih s remisijom i oporavkom – i odgovarajuća poboljšanja u mentalnom zdravlju, odnosima i kvaliteti života.

Redmond i njezini kolege utvrdili su da je socijalna podrška snažno povezana s remisijom ovisnosti o alkoholu i postizanjem optimalnog mentalnog zdravlja.

“Moramo pružiti mogućnosti za zdravu socijalnu integraciju i socijalnu podršku klijentima koji se liječe od ovisnosti o alkoholu”, kaže koautorica Anna S. Buhrmann, znanstvena asistentica sa Sveučilišta u Torontu. “Čini se da je krug prijatelja i obitelji koji podržavaju izuzetno važan za cijeli put oporavka.”

Uz to, među onima s poviješću ovisnosti o alkoholu, svako desetljeće starosti bilo je povezano s više od 30% većom šansom za remisiju od ovisnosti o alkoholu i optimalnim mentalnim zdravljem.

“Sa starijom dobi, pojedinci su često manje impulzivni,  imaju više obiteljskih i radnih obaveza te istodobno sve veće razumijevanje negativnog utjecaja koje ovisnost o alkoholu ima na kvalitetu života, zapošljavanje, obiteljski život i društvene odnose”, kaže koautorica Esme Fuller-Thomson, profesorica na Fakultetu za socijalni rad Factor-Inwentash sa Sveučilišta u Torontu i direktorica Instituta za životni vijek i starenje. “Stariji pojedinci možda su se odmaknuli od društvenih krugova i socijalnih situacija u kojima su u mladosti uzimali alkohol, što sada olakšava smanjenje uporabe alkohola.”

Pozitivni ishodi bili su češći među ispitanicima koji su u braku i onima koji nikada nisu imali veliki depresivni poremećaj ili generalizirani anksiozni poremećaj. Snažna veza između povijesti mentalnih bolesti i lošijih rezultata oporavka naglašava važnost pružanja intervencija utemeljenih na dokazima radi rješavanja mentalnog zdravlja kao i problema ovisnosti o supstancama.

Statistički kanadski pregled, koji se koristio za ovo istraživanje, nije prikupio informacije o tome koje su intervencije, ako su postojale, primili oni s ovisnošću o alkoholu; dok druga istraživanja pokazuju da su kratke intervencije npr. terapija poboljšanja motivacije i kognitivna bihevioralna terapija bile prilično uspješne u smanjenju uporabe alkohola kao i simptoma povezanih s ovisnošću.

 

Izvornik: Redmond ML, Buhrmann AS, Fuller-Thomson E. The Continuum of Recovery from Alcohol Dependence: From Addiction Remission to Complete Mental Health. Subst Use Misuse, 2021.

Prevela: Tamara Sabo, dr. med.

Skip to content