foto: Aldenita Matić, dr.med.

Ususret Uskrsu u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče, u srijedu 5. travnja 2023. godine, osvanula je prekrasna vunena instalacija u obliku pisanice s motivom proljeća. Nastavak je to uspješne suradnje Udruge OZANA i Klinike za psihijatriju Vrapče na inicijativu ISPREPLETIMO RUKE koja traje već pune dvije godine a nastavlja se i dalje.

Šarena pletena pisanica visoka je preko dva metra, sastavljena od blizu 300 pletenih kvadrata i prepuna pletenih i kukičanih detalja. Izradili su je korisnici Udruge OZANA i svi okupljeni oko njihovog Štikeraj café-a te pacijenti i osoblje Klinike za psihijatriju Vrapče u sklopu inicijative “Isprepletimo ruke“. Ideja je promovirati pletenje i kukičanje kao terapijsku aktivnost koja može pomoći u održavanju mentalnog zdravlja svih koji je prakticiraju, a između ostalog može pomoći i oboljelima od demencija u početnim fazama bolesti.

Na svečanom postavljanju pisanice prisutnima su se obratili prof. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče,  prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike, te Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a Udruge OZANA. Svi su istaknuli kako se radi o nastavku suradnje koja je obogatila rad svih uključenih s posebnim naglaskom na senzibiliziranje javnosti na mentalne poremećaje-posebice demenciju, ali i destigmatizaciju psihijatrijskih poremećaja i bolesnika.

OZANA, koja provodi programe za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, je kroz svoj Štrikeraj café u ožujku 2021. godine, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića za oboljele od Alzheimera i drugih demencija – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca s mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 450 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika, a sve u svrhu što sadržajnije postdijagnostičke podrške osoba s demencijom i njihovih njegovatelja.

Velika pletena pisanica krasiti će dvorište Klinike za psihijatriju Vrapče tijekom uskršnjih blagdana, a nakon toga će kvadrati od kojih je izrađeno biti preoblikovani u uporabne predmete.

GALERIJA SLIKA

Skip to content