Klinika za psihijatriju Vrapče danas obilježava 141. godišnjicu osnutka. Klinika je osnovana 15. prosinca 1871. godine te je tijekom svoje bogate povijesti uvijek živjela sudbinu svog naroda i odgovarala izazovima vremena brinući o onim najpotrebitijima.

Ovogodišnji Dan bolnice obilježit će se stručnim skupom, kojim će se nastojati skrenuti nužno potrebna pozornost na utjecaje i značaj pandemije COVID-19 te općenito neposrednih i posrednih ugroza na psihičko zdravlje te neophodnost osiguranja sveobuhvatne i cjelovite psihijatrijske skrbi.

Stručni skup će se, sukladno važećim epidemiološkim mjerama, prenositi digitalnim putem, a u istome će sudjelovati istaknuti i cijenjeni predstavnici sustava zdravstvene skrbi te sustava skrbi za psihičko zdravlje.

Temeljem odluke Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a na prijedlog Ministarstva zdravstva Klinika za psihijatriju Vrapče ušla je u mrežu telemedicinskih centara kao prvi telepsihijatrijski centar u Republici Hrvatskoj koji je registriran za obavljanje stručne djelatnosti iz područja psihijatrije.

Ravnateljica Klinike, doc. dr. sc. Petrana Brečić, dr. med., ističe kako Klinika i svi njezini stručnjaci trajno nastoje ukazivati na važnost psihičkog zdravlja te unaprjeđivati zdravstvenu skrb za psihičko zdravlje, prilagođavajući ju jedinstvenim potrebama i okolnostima.

U okvirima obilježavanja Dana bolnice otvorit će se i izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“ Udruge „Crne mambe“, koja će također biti dostupna digitalnim putem.

Skip to content