U srijedu, 15. studenog 2023. godine svečano je prvi put u hrvatskoj povijesti dodijeljena Hrvatska nagrada za mentalno zdravlje. Svečanost je održana u Zagrebu, u dvorani Centra za zdravlje mladih u Heinzelovoj ulici 62a. Dobitnik nagrade je Aleksandar Stanković, kojeg je Odbor za dodjelu izabrao između deset nominiranih. Nagrada je namijenjena javnim osobama koje su u proteklom razdoblju najviše doprinijele širenju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj i od sada će se dodjeljivati svake godine. Izbor nominacija i dobitnika Hrvatske nagrade za mentalno zdravlje izvršio je Odbor za dodjelu u sastavu:

prof. dr. sc. Danijela Štimac Grb
prof. dr. sc. Dolores Britvić
prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina
prof. dr. sc. Tihana Jendričko
prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić
dr. sc. Aleksandra Mindoljević-Drakulić
 

Pri izboru nominiranih kriteriji za zasluge bili su sljedeći (kandidati su mogli ispunjavati jedan ili više kriterija):

1. Izlazak u javnost s vlastitim iskustvom nošenja s poteškoćama mentalnog zdravlja
2. Aktivizam u korist napretka sustava brige za mentalno zdravlje u RH
3. Javno poticanje građana na zrelo traženje pomoći i podrške u slučaju poteškoća s mentalnim zdravljem
 

Odbor za dodjelu ovim je riječima obrazložio izbor Aleksandra Stankovića on je otvorenim govorom o vlastitim poteškoćama s mentalnim zdravljem u medijskom prostoru, direktnim, poetskim i intimnim načinom uključio druge javne osobe, ali i potaknuo niz anonimnih pojedinaca u promociji brige za mentalno zdravlje osnaživanjem nade da se i s poteškoćama s mentalnim zdravljem može ostvariti ispunjen i sretan život“. Ugledni zagrebački umjetnici Lazer Rok Lumezi i Boris Pokos izradili su fizičku reprezentaciju nagrade koja je uručena pobjedniku.  

Osim pobjednika Aleksandra Stankovića, među nominiranima od strane Odbora bili su također (navedeni abecednim redom):

Damir Kedžo, Ivana Kindl, Juraj Lerotić, Vojislav Mazzocco, Edin Osmić (Edo Maajka), Neda Parmać, Nera Stipičević, Ana Ugarković i Alen Vitasović.

Važnost teme mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj naročito je porasla zbog posljedica pandemije, potresa, ratnih situacija te rasta troškova hrane i energije. Radi poticanja što intenzivnijeg širenja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, Udruga Životna linija u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba odlučila je pokrenuti redovito godišnje dodjeljivanje spomenute nagrade. Svi zaslužni pojedinci bit će uzeti u obzir za dodjelu nagrade također iduće godine (2024.), kad će Odbor za dodjelu sastaviti dodatne nagradne kategorije u području mentalnog zdravlja (volonteri, stručnjaci po iskustvu, političari itd.) slično praksi Nobelovih nagrada koje se dodjeljuje u više kategorija.

GALERIJA SLIKA (foto: Marko Miščević)

 


Skip to content