Čak je i kontroverzni čelnik belgijske komisije za eutanaziju zabrinut jer poznata belgijska psihijatrica dopušta da se previše njezinih duševnih bolesnika eutananizira.

Dr. Wim Distelmans, onkolog i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za eutanaziju, također je pomogao u pronalaženju brojnih klinika ‘za okončanje života’. On je najistaknutiji zagovornik eutanazije u Belgiji. Međutim, čak je i on uznemiren zbog politika koje slijedi psihijatrica Lieve Thienpont. Prema istražnom izvješću Associated Pressa, Thienpont je 2015. godine kao glavna autorica objavila članak u medicinskom časopisu BMJ Open, gdje je pratila 100 svojih pacijenata koji su između 2007. i 2011. godine zatražili eutanaziju. Od toga je 48 zamolbi odobreno.

Neki su liječnici bili zaprepašteni velikim brojem zahtjeva koje je Thienpont navela i koliko ih je odobrila.

U nekim drugim velikim psihijatrijskim centrima u Belgiji, liječnici zaprime svega nekoliko takvih zahtjeva godišnje, od kojih se možda prihvati od 10 do 30 posto slučajeva.

“Podatak da jedna psihijatrica u Belgiji ima tako velik utjecaj na praksu eutanazije kod duševnih bolesnika vrlo je alarmantan”, rekao je dr. Stephan Claes, psihijatar sa Sveučilišta u Leuvenu.

U pismu od 13. veljače Distelmans piše Thienpont da su neki od njezinih pacijenata možda usmrćeni bez ispunjavanja zakonskih uvjeta o tome da se prvo provede neovisna konzultacija.

“Vaši slučajevi eutanazije više neće biti tretirani unutar naših operacija. Razlog je razlika u mišljenju o tome kako se zahtjev za eutanaziju mora odobriti. Već smo o tome nekoliko puta komunicirali usmeno, ali be-zuspješno.”

Udio psihijatrijskih pacijenata među eutanaziranima u Belgiji narastao je na preko 3 posto, a među njima najčešće se radi o osobama s afektivnim poremećajima ili demencijom (izvor).

Izgleda da su Distelmans i njegove kolege zabrinuti da Thienpont bodri svoje duševne bolesnike nerealnim očekivanjima u vezi njihovih zahtjeva za eutanazijom.

“Već smo nekoliko puta otkrili da ste bolesnicima koji su kod nas upućeni davali obećanja, a takva ‘obećanja’ potkopavaju naše vlastite pokušaje da se bavimo pacijentima i otkrijemo je li eutanazija oprav-dana. Želimo se udaljiti od ovog načina rada.”

Drugi psihijatri pokušavaju izraditi smjernice koje će duševnim bolesnicima otežati pristup eutanaziji.

“Uvjeren sam da su u Belgiji neki ljudi umrli iako su još postojale mogućnosti liječenja i gdje je godinama i desetljećima postojala šansa za (kvalitetnim) životom”, izjavio je dr. Joris Vandenberghe, psihijatar sa Sveučilišta u Leuvenu.

Izvornik: AP⁄Bioedge (preveo Ivan Ćelić)

Skip to content