U San Franciscu je nedavno dovršena opsežna post-mortem toksikološka analiza smrti kojima je službeni uzrok bio izvanbolnički srčani zastoj (IBSZ).Utvrđeno je da se kod više od 1/6 slučajeva radilo o neotkrivenim predoziranjima različitim psihoaktivnim tvarima (PAT), što bi moglo značiti da su službene stope smrtnosti od predoziranja znatno niže od stvarnih.

“Smrti od predoziranja su nam cijelo vrijeme bile pred nosom, maskirane kao iznenadne srčane smrti”, rekao je dr. Zian H. Tseng, kardiolog i elektrofiziolog na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu.

“Takvi propusti su pravilo diljem SAD-a, ali i u svim ostalim zemljama svijeta, jer će vam to sigurno promaknuti ako kod svakog srčanog zastoja ne napravite toksikološku analizu, što naravno nije izvedivo”, ističe Tseng.

“Zdravstveni djelatnici i mrtvozornici naprosto imaju ograničene resurse. Nemaju dovoljno kapaciteta, financijskih sredstava i ljudstva za detaljniju analizu svih prirodnih smrti, pa se u 90% slučajeva navodi (pretpostavljeni) kardijalni uzrok”, naglašava Tseng.

Tseng i suradnici su pregledali toksikološke i obdukcijske podatke na početnoj kohorti od 525 osoba iz San Francisca čija je smrt u početku bila proglašena IBSZ-om.

Za 15% (79) “kardijalnih” smrtnih slučajeva se naknadno utvrdilo da se radilo o neotkrivenom predoziranju. Kasnije je kohorta proširena te su dodana još 242 slučaja IBSZ-a, od kojih se za 54 (22%) utvrdilo da se ipak radilo o neotkrivenom predoziranju.

Na temelju ovih nalaza, Tseng je dao okvirnu procjenu:

“Mislim da je 2016. godine službena brojka smrti od predoziranja na nacionalnoj razini bila oko 60 000. Iste godine zabilježeno je oko 380 000 srčanih zastoja. Ako pretpostavimo da je svaki šesti zapravo bio neotkriveno predoziranje, to nam daje još 60 000 smrti od predoziranja koje su nam promakle. Sve u svemu, to bi značilo da su stvarne brojke smrti od predoziranja dvostruko veće od službenih”.

Toksikološka analiza je pokazala da su kod neotkrivenih predoziranja najčešće skupine PAT bile opioidi, sedativni hipnotički lijekovi i stimulansi. Kod većine neotkrivenih predoziranja utvrđena je prisutnost više od jedne PAT, a u otprilike pola slučajeva se radilo o lijekovima na recept.

Tseng i njegovi suradnici smatraju da bi se nalokson svakako trebao uzeti u obzir prilikom nekih reanimacija:

“Mislimo da bi ova studija mogla pružiti dokaze da bismo nalokson trebali uključiti u standardni protokol kod određenih reanimacija. To je jeftino i vrlo učinkovito sredstvo za poništavanje djelovanja opioida”, ističe Tseng. “Ako ga date nekome prilikom reanimacije potencijalni rizik je zanemariv, a možda mu baš time spasite život.”

Izvorni članak: Rodriguez RM, Montoy JCC, Repplinger D, Dave S, Moffatt E, Tseng ZH. Occult Overdose Masquerading as Sudden Cardiac Death: From the Postmortem Systematic Investigation of Sudden Cardiac Death Study.Ann Intern Med. Published online August 11, 2020.

Preveo: Javor Vouk-Kamenski, dr.med.

Skip to content