Novo istraživanje objavljeno u časopisu Addiction pokazuje da je u posljednjih 50 godina ulični kanabis sve jači i jači, što sa sobom nosi veće štetne rizike. Tim Sveučilišta u Bathu (Engleska) sažeo je podatke od preko 80 000 uzoraka uličnog kanabisa prikupljenih tijekom posljednjih 50 godina u SAD-u, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Francuskoj, Danskoj, Italiji i Novom Zelandu.

Znanstvenici su istraživali kako su se koncentracije THC-a (tetrahidrokanabinol) tijekom vremena mijenjale u različitim vrstama kanabisa. U biljnom kanabisu otkrili su porast koncentracije THC-a od 1970. do 2017. za 14%. To je ponajprije posljedica sve većeg tržišnog udjela jačih sorti poput sinsemille (ženska biljka kanabisa s jestivim pupoljcima bez sjemena) u odnosu na tradicionalnu biljnu kanabisa koja sadrži sjeme i manje THC-a.

Tim je prethodno pronašao čvrste dokaze da česta uporaba kanabisa s višim razinama THC-a povećava rizik od nastanka ovisnosti i psihotičnih poremećaja.

Dr. Tom Freeman, direktor Grupe za ovisnosti i mentalno zdravlje pri Sveučilištu u Bathu kaže: “Kako se jačina kanabisa povećavala, tako se povećavao i broj ljudi koji se javljaju na liječenje radi problema zbog uporabe kanabisa. Danas se više Europljana prijavljuje na liječenje zbog kanabisa nego zbog heroina ili kokaina.”

Istraživači su otkrili da je porast THC-a bio osobito visok kod smole kanabisa, a koncentracija THC-a porasla je između 1975. i 2017. za 24%. Smola kanabisa ekstrahira se iz biljnog kanabisa i uobičajeno je jača od njega.

Također su proučavali koncentracije CBD-a (kanabidiol) koji nije opojan, ali može imati potencijalnu medicinsku uporabu, poput pomoći ljudima u prestanku uporabe kanabisa. Za razliku od THC-a, nije bilo dokaza o promjenama CBD-a u kanabisu tijekom vremena.

Koautor studije Sam Craft objašnjava: “Smola kanabisa ili hašiš često se smatra sigurnijom vrstom kanabisa, ali naši rezultati pokazuju da je sada jači od biljnog kanabisa. Tradicionalno je smola kanabisa sadržavala mnogo niže količine THC-a s jednakim količinama CBD-a, međutim koncentracije CBD-a ostale su stabilne, dok je THC znatno porastao, što znači da je sada mnogo štetnija nego prije mnogo godina. ”

Istraživači tvrde da povećanje jačine kanabisa naglašava potrebu za primjenom širih strategija za smanjenje štete sličnih onima koje se koriste za alkohol – poput standardnih količina i javnih smjernica o sigurnijim ograničenjima potrošnje.

Dr. Tom Freeman dodaje: “Kako je jačina kanabisa rasla, potrošači su se susreli s ograničenim informacijama koje će im pomoći da nadziru unos i donose odluke o relativnim koristima i rizicima. Uvođenje standardnog jediničnog sustava za kanabis – slično standardnim jedinicama alkohola – moglo bi pomoći ljudima da ograniče potrošnju te ga sigurnije koriste.”

Izvornik: Freeman TP, Craft S, Wilson J, i sur. Changes in delta‐9‐tetrahydrocannabinol (THC) and cannabidiol (CBD) concentrations in cannabis over time: systematic review and meta‐analysis. Addiction 2020. doi: 10.1111/add.15253.

Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.

Skip to content