Otprije je poznato kako konzumenti kanabisa češće postanu psihotični u odnosu na nekonzumente, no još je uvijek nejasno uzrokuje li zapravo kanabis psihozu i, ako je tako, tko je najugroženiji. Novo istraživanje koje su istraživači Centra za ovisnost i mentalno zdravlje (CAMH) i King’s College u Londonu objavili u Translational Psychiatry pomaže u rasvjetljavanju oba pitanja. Istraživanje pokazuje da su konzumenti kanabisa imali veću stopu psihotičnih iskustava od nekonzumenata, a razlika je bila posebno izražena među onima s visokom genetskom predispozicijom za shizofreniju.

“Ovi su rezultati značajni jer je to prvi dokaz da su osobe genetski sklone psihozi nesrazmjerno pogođene kanabisom”, kaže vodeći autor dr. Michael Wainberg, znanstvenik iz Centra za neuroinformatiku Krembil pri CAMH. “Budući je bodovanje genetskog rizika još uvijek u ranim danima, istinski utjecaj genetike na odnos kanabisa i psihoze može biti čak i veći od onoga što smo ovdje pronašli.”

Koristeći podatke iz britanskog Biobanka, velike biomedicinske baze podataka koja sadrži dubinske genetske i zdravstvene podatke ispitanika, autori su analizirali vezu između genetike, uporabe kanabisa i psihotičnih iskustava na više od 100 000 ljudi. Svaka je osoba navela podatke o učestalosti korištenja kanabisa u prošlosti i je li ikad imala razne oblike psihotičnih iskustava, poput slušnih ili vidnih halucinacija. Istraživači su također procjenjivali genetski rizik svake osobe za shizofreniju, promatrajući koje su njihove DNA mutacije češće među pacijentima sa shizofrenijom nego među općom populacijom.

Sve u svemu, konzumenti kanabisa su 50% češće navodili psihotična iskustva u odnosu na nekonzumente. Genetski predisponirani za shizofreniju koji su konzumirali kanabis bili su u nesrazmjerno većem riziku od psihotičnih iskustava.

Treba napomenuti kako se radilo o analizi genetike shizofrenije u bjelačkoj populaciji. “Ova studija, iako ograničena, važan je korak naprijed u razumijevanju kako uporaba kanabisa i genetika mogu utjecati na rizik od psihoze”, kaže dr. Shreejoy Tripathy. “Što više znamo o povezanosti kanabisa i psihoze, to više možemo informirati javnost o potencijalnim rizicima korištenja ove psihoaktivne tvari. Ovo istraživanje nudi prozor u budućnost u kojoj genetika može pomoći pojedincima da donose utemeljenije odluke glede uporabe droga.”

Izvornik: Wainberg M, Jacobs GR, di Forti M, Tripathy SJ. Cannabis, schizophrenia genetic risk, and psychotic experiences: a cross-sectional study of 109,308 participants from the UK Biobank. Transl Psychiatry. 2021;11(1):211.
Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.
Skip to content