Karl Jaspers, Opća psihopatologija (Deveto, nepromijenjeno izdanje)
Preveo Ante Stamać, urednik izdanja Vlado Jukić

<h6 style="text-align: left;"><strong>biblioteka:</strong> IZDANJA U SURADNJI<br /> <strong>cijena</strong>: 400.00 kn <br /> <strong>broj stranica</strong>: 866 <br /> <strong>uvez</strong>: tvrdi uvez<br /> <strong>dimenzije</strong>: 17 x 24 cm <br /> <strong>godina izdanja</strong>: 2015. <br /> <strong>izdavač</strong>: Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Klinika za psihijatriju Vrapče, Matica hrvatska<br /> <strong>mjesto</strong>: Zagreb <br /> <strong>ISBN</strong>: 978-953-341-037-1 <br /> <strong>područje</strong>: filozofija, medicina, psihologija</h6>

»Jaspersova Opća psihopatologija bila je, i još je uvijek, veoma dobro prihvaćena u znanstvenim i stručnim krugovima. Njezina je zasluga što je škola fenomenologije, sa svojim razvijenim ograncima, najznačajnija škola i današnje njemačke psihijatrije. Mnogi studiji medicine se i danas njome koriste kao sveučilišnim udžbenikom. I to svjedoči da vrijednost ovog djela ne blijedi. Naime, unatoč brojnim znanstvenim otkrićima i spoznajama, većina problema koji je Jaspers naveo 1913. i danas su problemi u psihijatriji. I zato je ova knjiga i sada jednako aktualna kao prije sto godina kada je izašlo njezino prvo izdanje« (Vlado Jukić).»

Opća psihopatologija je najranije i vjerojatno najznamenitije djelo Karla Jaspersa. Napisano tijekom medicinskog asistentskog staža u umobolnici u Heidelbergu, ono je pretpostavke svoje znanstvenosti i, potom, filozofske uvjerljivosti steklo još dok je mladi psihijatar, obdaren filozofskom strašću, bio predan prvenstveno svojoj liječničkoj praksi. Ophodeći se neposredno s bolesnicima svakoga kova te pozorno motreći i opisujući sklopove vidljivih i nevidljivih simptoma njihovih duševnih poremećaja, Jaspers ih je, radi usporedbe i terapeutskih učinaka, podvrgavao sustavima znanja i teorija koje su bile, i jesu, znakovite za čovječanstvo naše civilizacije uopće.

Usmjeren temeljnim metodičkim nastojanjem na razumijevanje ljudske duševnosti u najširem smislu, Jaspers se zalaže za spoznavanje u kojemu je uspostava kauzalnih odnosa u procesima bolesti tek početni preduvjet, nešto što se nadaje u prvoj očitosti. Zalažući se dakle za metodu obuhvatna razumijevanja i tumačenja ljudske duše, što i vrijednosno i učinkom nadilazi puku uspostavu uzročno-posljedičnih stupnjeva u procesu njihovih mogućih »otklona od normale« koji se obično proglašavaju »bolešću«, Jaspers je, uvijek u potrazi za onim obuhvatnim, sazdao znanstvenu zgradu opće psihopatologije. Spoznavanje ljudske duševnosti metodičkom je usustavljenošću uzdigao iz kliničke empirije u otvorenu i nezavršivu praksu znanstvenog istraživanja« (Ante Stamać).

Biblioteka Izdanja u suradnji, glavna urednica Romana Horvat, izvršni urednik Luka Vukušić, redaktor psihijatrijske terminologije Miroslav Goreta, recenzenti Dražen Begić i Pavo Filaković, likovno oblikovanje Željko podoreški. — Knjiga je opremljena imenskim i pojmovnim kazalom, bilješkama uz tekst.

Karl JaspersKarl Jaspers
Njemački filozof i psihijatar (1883–1969),
najpoznatiji predstavnik njemačke filozofije egzistencije i jedan od najprodornijih kritičara »duha vremena«.

PDF-ovi:
Sadržaj (223.6 KB)
Riječ urednika (196.5 KB)
Riječ prevoditelja (135.4 KB)
Autorovi predgovori izdanjima (139.6 KB)
Šesti (završni) dio: CJELINA ČOVJEKOVE NARAVI (822.7 KB)
Kazalo pojmova (592.1 KB)

Za više informacija o knjizi kontaktirajte: Ana Katunar, Matica hrvatska; Matice hrvatske 2 – Strossmayerov trg 4, 10000 Zagreb, Croatia, Tel: +385 (0)1 48 783 76;  +385 (0)1 48 783 77; Fax: +385 (0)1 48 193 19.

Preuzeto s Matica hrvatska
Skip to content