Nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Addiction otkriva da je legalizacija kanabisa u rekreacijske svrhe u američkim državama uzrokovala prosječno povećanje učestalosti konzumacije kanabisa u tim državama za 20%.

Studija je procjenjivala učinke legalizacije kanabisa u rekreacijske svrhe na velikom uzorku odraslih jednojajčanih blizanaca. Od posebnog interesa bilo je 111 jednojajčanih parova blizanaca u kojima je jedan blizanac živio u državi s drugačijom politikom rekreacijske uporabe kanabisa od drugog. Blizanci pružaju izuzetno dobro usklađene kontrole jednog prema drugome i dopuštaju precizniju procjenu uzročnog utjecaja legalizacije u rekreacijske svrhe od studija nesrodnih pojedinaca.

Promatrajući sve ispitanike studije (1425 pojedinaca koji žive u državama s legalnom rekreacijskom uporabom kanabisa i 1997 koji žive u državama u kojima je rekreacijska uporaba kanabisa ilegalna), studija otkriva 24%-tno povećanje prosječne učestalosti uporabe kanabisa koja se može pripisati legalizaciji. Gledajući samo jednojajčane blizance koji žive u državama s različitim politikama, blizanac koji živi u ‘legalnoj’ državi koristio je kanabis 20% češće nego njegov blizanac koji živi u ‘ilegalnoj’ državi. Ova otkrića sugeriraju da je legalizacija u rekreacijske svrhe uzrokovala povećanje uporabe kanabisa.

Kanabis je najčešće korištena federalno ilegalna droga u SAD-u. Također je adiktivna supstanca povezana s negativnim zdravstvenim i psihosocijalnim ishodima. Prije 2014. kanabis se nigdje u SAD-u nije mogao legalno kupovati ili prodavati u rekreacijske svrhe. Do početka 2022. više od 141 milijun Amerikanaca živjelo je u državi u kojoj je kanabis legalan u rekreacijske svrhe.

 

Izvornik: Zellers SM, Ross JM, Saunders GRB, i sur. Impacts of recreational cannabis legalization on cannabis use: a longitudinal discordant twin study. Addiction (2022).

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Skip to content