Izložbom će biti predstavljeni odabrani radovi Marije Novaković iz privatne zbirke doktora Dražena Neimarevića. Ljubaznošću gđe. Nevenke Neimarević, prigodom 60-te obljetnice smrti obnavljamo sjećanje na slikaricu Mariju Novaković, najzastupljeniju autoricu u Zbirci i najstariju predstavnicu tzv. hrvatske marginalne (autsajderske) umjetnosti. Par riječi o izložbi.

Izloženi radovi umjetnice Marije Novaković (1885. – 1960.) iz privatne zbirke doktora Dražena Neimarevića (1927. – 1998.).

Zbirka predstavlja autsajdersku (marginalnu) umjetnost koju su spontano stvarali ljudi bez likovnog obrazovanja i često u dugoj izolaciji različitih institucija.

Rođeni Križevčanin, Dražen Neimarević diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1954. te je 1964. u Zagrebu i Antwerpenu završio specijalizaciju iz neuropsihijatrije. Karijeru je ostvario u Općoj bolnici Karlovac gdje je radio od 1965. do umirovljenja 1992. Bio je voditelj Neuropsihijatrijske službe od njezina osnutka 1969. do 1980., s primarijatom od 1975. Dražen Neimarević bio je posebno zainteresiran za kreativnost duševnih bolesnika, a svoja razmatranja života, tijeka bolesti i stvaralaštva brojnih poznatih i nepoznatih likovnih, glazbenih i književnih umjetnika, pa tako i Marije Novaković, iznosio je na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu te u knjizi Umjetnici tamnog sjaja.

Marijin biografski i umjetnički put kao i medicinska anamneza zabilježeni su u njezinim radovima, ali i u bogato ilustriranim rukopisnim autobiografskim bilježnicama nastalima tijekom liječenja, zahvaljujući poticajnom psihoterapeutskom odnosu s psihijatrom Brankom Gostlom, koji je također bio ljubitelj likovne umjetnosti. Od iznimne su važnosti tekstovi i rukopisi njezina glavnog umjetničkog promotora, doktora Stanislava Župića (1897. – 1973.), potom knjige Dražena Neimarevića te napokon i tekstovi dugogodišnjeg ravnatelja Klinike Vrapče, prof. dr. Vlade Jukića (1951. – 2019.). Pojačani interes i zanimanje za Mariju Novaković potaknula je i  mr.sc. Snježana Spitzmüller svojim magistarskim radom Oblikovanje i prezentiranje zbirke bolesničkih radova u funkciji destigmatizacije (2012.) uz mentoricu prof.dr.sc. Žarku Vujić.

Pišući o Mariji i istražujući plodove njezina doživljavanja i kreativnog interpretiranja svijeta, i to s različitih aspekata, svi mi zapravo činimo isto – održavamo živim sjećanje na ovu iznimnu ženu bogato proživljena života. Ona nas svojim stavovima, stalnom životnom borbom za egzistenciju, a kasnije i borbom s težim oblikom duševne bolesti, nadahnjuje još i danas.

Izložbu možete pogledati od 21.-10.2020. do 28.02. 2021. godine.

Skip to content