Peti se put ove godine u Republici Hrvatskoj obilježava Dan prava osoba s duševnim smetnjama. Prilika je to da se još jednom  upozori na nepovoljan položaj duševnih bolesnika. A puno je razloga da se na tu najobespravljeniju kategoriju bolesnika ponovo i ponovo upozorava.

Ovogodišnji Dan prava osoba s duševnim smetnjama u RH obilježavamo simpozijem Evaluacija jednogodišnje primjene novog Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj.  Uz Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Kliniku za psihijatriju Vrapče i Hrvatsko društvo za forenzičku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, kao već tradicionalne organizatore obilježavanja ovog dana, ove godine u organizaciji obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama u RH  i ovog simpozija, sudjeluje i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Time HAZU pokazuje ne samo razumijevanje za probleme (prava) osoba s duševnim smetnjama, nego i potrebu da se o njima progovori s najvišeg mjesta – iz  Akademije. Tako će upozorenje na probleme s kojima se susreću osobe s duševnim smetnjama, ali i svi oni koji sudjeluju u liječenju i brizi za ove bolesnike, doprijeti do najšire javnosti.

Simpozij na kome će se evaluirati jednogodišnja primjena ZZODS-a održat  će se na Dan prava osoba s duševnim smetnjama u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u 14 sati u velikoj dvorani HAZU.  Ispod članka je program simpozija na kojeg vas ovim putem pozivamo.

U prijepodnevnim satima će se u Klinici za psihijatriju Vrapče, koja će taj dan otvoriti svoja vrata zainteresiranima („dan otvorenih vrata bolnice „Vrapče“), održati (završni) sastanak radne grupe za izradu (hrvatskih) algoritama liječenja psihijatrijskih bolesnika.

Pozivamo sve hrvatske psihijatrijske djelatnike, psihijatrijske bolesnike i hrvatsku javnost da se na Dan prava osoba s duševnim smetnjama prisjete onih čija su prava često ugrožena i da daju svoj doprinos vraćanju dostojanstva osobama s duševnim smetnjama.

PROGRAM

Skip to content