Svake godine 12. svibnja slavimo dan sestrinstva u spomen na veliku Florence Nightingale, utemeljiteljicu suvremenog sestrinstva.

Povodom Dana sestrinstva danas su u Klinici za psihijatriju Vrapče predstavnice i predstavnici medicinskih sestara i tehničara svih ustrojstvenih jedinica Klinike predstavili najupečatljivija iskustva iz prošlogodišnjeg razdoblja. Bilo je ugodno i lijepo s odmakom prisjetiti svih doista najvjerojatnijih napora i uspjeha koje smo u proteklim izazovnim okolnostima, zajedničkim snagama ostvarili, a sve sa svrhom osiguravanja i unapređenja brige i skrbi za naše bolesnike.

Izlaganje koje je u konačnici dobilo i posebno priznanje stručnog povjerenstva je upravo ono koje se podjednako odnosi na sve medicinske sestre i tehničare Klinike, to jest na one koji su u proteklom razdoblju, požrtvovnošću i predanim radom u čitavom nizu drugih ustanova, izvan same Klinike, neposredno sudjelovali u odgovoru na COVID-19 pandemiju.

Naime, radi se beziznimno o primjerima služenja drugima koji ukazuju na ispravan put svojim djelima.

Naši prethodnici koji su stvarali Državnu bolnicu za duševne bolesti u Stenjevcu, zapisali su radne osobine njegovateljica koje su skrbile za duševno bolesne: „Kod njegovanja takovih bolestnikah, koji su s uma sašli, nije svagda od potriebe znatna tielesna snaga žilava čovieka. Uvidjavnost, blaga ćud, ukrotit će razdražena bolestnika, ter ga odvratiti od kakova nasilja, za kojim je sklon da podje.“ Te su riječi danas podjednako aktualne kao i prije gotovo stoljeća i pol.

Uprava Klinike želi još jednom istaknuti važnost medicinskih sestara i tehničara koji svojom brojnošću, znanjem, zalaganjem i profesionalnošću čine značajan dio prepoznatljivosti naše Klinike kao stožerne hrvatske psihijatrijske ustanove.

Drage naše medicinske sestre i tehničari sretan vaš dan, Dan sestrinstva!

Skip to content