Ovogodišnji 21. Tjedan mozga obilježava se od 14. do 20. ožujka 2022. godine te je dio svjetske akcije organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives. Cilj je aktivnosti koje se organiziraju tijekom Tjedna mozga promovirati znanja o mozgu i bolestima mozga.

U obilježavanju Tjedna mozga sudjelovat će i Klinika za psihijatriju Vrapče te njeni stručnjaci.

Jedna od predviđenih aktivnosti bit će pletenje i kukičanje u Dnevnoj bolnici Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče koje će se odvijati od 14. – 18. ožujka 2022. godine od 09:00-12:00 sati. Pokretač ove aktivnosti je Referentni centar za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Klinike za psihijatriju Vrapče koji je, uz pomoć i podršku udruge OZANA i Štrikeraj café-a, pokrenuo inicijativu izrade velikog vunenog bora od pletenih i kukičanih kvadrata kojeg se planira postaviti u krugu Bolnice za advent 2022. godine. U konačnici će ova akcija rezultirati vunenim dekicama za Dnevnu bolnicu novog Odjela psihogerijatrije. Inicijativa promovira pletenje i kukičanje kao učinkovitu nefarmakološku intervenciju, koja blagotvorno djeluje na oboljele od demencije i njegovatelje jer djeluje opuštajuće, razvija kreativnost, može odvratiti pažnju od kroničnih bolova, umanjiti osjećaj usamljenost i izolacije, pojačati osjećaj korisnosti i uključenosti u društvo i općenito pozitivno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Nastavak je to akcije započete u proljeće 2020. godine kada su udruga i Centar OZANA, kroz svoj Štrikeraj café, pokrenuli akciju Isprepletimo ruke!  po uzoru na slične u inozemstvu. Tijekom akcije korisnici OZANE i svi okupljeni oko njihovog Štrikeraj café-a izrađuju pletene i kukičane „rukaviće“ za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Dosad je izrađena veća količina vunenih rukavića, a naš prof.dr.sc. Ninoslav Mimica 14.3.2022. predao je dio rukavića Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot u Popovači za potrebe njenih korisnika.

U sklopu Tjedna mozga, naš liječnik doc.dr.sc. Anđelko Vidović održat će online predavanje na temu:

‘’Neuropsihijatrijske sekvele COVID-19 – imunološki mehanizmi’’ u četvrtak, 17. ožujka 2022. godine , s početkom u 14:00 sati. Zainteresirani mogu pratiti predavanje na poveznici u nastavku:

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 918 4372 1514
Passcode: 358058

Više o ostalim aktivnostima u sklopu Tjedna mozga

Skip to content