U organizaciji Udruga Životna linija i Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje obilježen je Svjetski dan prevencije suicida. Naglašena je veličina ovog javnozdravstvenog problema koji poprima obilježja „tihe“ epidemije. Kako navodi predsjednik Udruge Životna linija i predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje  Tin Pongrac, prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, od ukupno 529 osoba, u Hrvatskoj je prošle godine samoubojstvo izvršilo 128 žena i 401 muškarac.

U dobnoj skupini do 25 godina, koja se odnosi na djecu i mlade, bilo je 38 suicida, što je porast od 52 posto u odnosu na godinu prije. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope.

Cilj ove akcije bio je senzibilizirati javnost na problematiku suicida i osoba koje boluju od mentalnih poremećaja i koje pate te poglavito jačati svijest o potrebi prevencije samoubojstva i depresivnih poremećaja. Na zagrebačkom Cvjetnom trgu to je učinjeno simbolikom paljenja lampiona i prikazom 46.000 zvjezdica uz poruku osobama koje pate da nisu same i da uvijek postoje druga rješenja.

Na Obilježavanju Svjetskog dana prevencije suicida uz organizatora gospodina Tina Pongraca, uz ostale, bili su i ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče prof.dr.sc.Petrana Brečić, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Zagreb prof.dr.sc. Darko Marčinko, voditeljica odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. Ivana Đerek Dubravčić, ugledni psihijatri prof.dr.sc. Martina Rojnić Kuzman, prof.dr.sc. Ante Bagarić, dr. Irena Rojnić Palavra, gđa Sonja Njunjić i brojni drugi uzvanici.

GALERIJA SLIKA

Skip to content