U organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva, u Klinici za psihijatriju Vrapče, 16. travnja 2024. godine održan je simpozij Transkulturalna psihijatrija. Na jednodnevnom simpoziju sudjelovali su brojni istaknuti stručnjaci iz područja medicine, uključujući Gorana Mijaljicu, dr. med., doc. dr. sc. Aleksandra Savić, dr. med., prof. dr. sc. Darka Marčinko i dr. sc. Iris Marušić.

Stručni skup bio je namijenjen psihijatrima, specijalizantima psihijatrije, doktorima medicine, psiholozima, socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima, medicinskim sestrama i sociolozima te su sudionici imali jedinstvenu priliku čuti o značajnom utjecaju kulturnih čimbenika u psihijatrijskim bolestima, zatim o utjecaju kulture na misli i osjećaje, o vezi usamljenosti i transgeneracijske traume, kao i međusobnom odnosu migracija i psihijatrijskih poremećaja.

U sklopu simpozija prikazan je i film “Gonič zmajeva”, čija se radnja temelji na istoimenom romanu Khaleda Hosseinija, a prati prijateljstvo dvojice afganistanskih dječaka obilježeno traumatskim događajem i specifičnim kulturno-povijesnim prilikama u kojima su odrasli. Nakon filma, uslijedila je interesantna i kvalitetna diskusija koju su moderirali: doc. dr. sc. Tanja Grahovac Juretić, prim. dr. sc. Vlatka Kovač, Živko Mišević,
dr. med i Goran Mijaljica, dr. med.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content