U Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče 22. rujna 2022. godine održano je predavanje pod naslovom „Voices and robots: Simulating auditory-verbal hallucinations (AVH) through  robotically-induced self-other voice confusion“. Predavanje je održao postdoktorand Pavo Orepić koji je nakon studija iz računarstva 2020. godine doktorirao na sveučilištu EPFL u Švicarskoj, a upravo je taj rad prezentirao mnogobrojnoj pubici Klinike.

Ovo zanimljivo i nagrađivano istraživanje proučava neuralne korelate uključene u diskriminaciju vlastitog od stranih glasova te simulira halucinacije kod zdravih osoba utječući na taj sustav vanjskom (taktilnom i auditornom) manipulacijom. Budući da je istraživanje multidisciplinarno i na raskrižju neuroznanosti, računarstva i psihijatrije te zadire u same fundamente psihotičnih fenomena, ne čudi velik odaziv i zainteresiranost.

Publika je u ovom polusatnom predavanju također imala prilike i dobiti dojam o trenutnim znanstvenim spoznajama i smjerovima istraživanja ovih složenih fenomena uključenih u više psihijatrijskih entiteta.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content