Prema istraživačima Sveučilišta Queensland (UQ) u Australiji, ‘kuhari’ metamfetamina u kućnim laboratorijima najčešće su muškarci i bijelci stari oko 30 godina. U studiji je bilo obuhvaćeno 125 ‘kuhara’ iz 24 zemlje, čime se dobio uvid u ilegalne aktivnosti opisane u popularnoj TV seriji Na putu prema dolje (Breaking Bad).

Dr. Cheneal Puljević sa Škole za javno zdravstvo (UQ) iz Brisbanea kaže da su prijašnje studije s ‘kuharima’ bile na manje od 24 osobe s juga SAD-a.

“Iako su ranija istraživanja opisivala ‘kuhare’ kao nezaposlene i s niskim stupnjem obrazovanja, ovo istraživanje otkriva da to nije uvijek tako”, kaže dr. Puljević. Više od polovice od 125 ispitanika u našem istraživanju imalo je najmanje srednjoškolsku izobrazbu, dok je gotovo polovica trenutno bila zaposlena, najčešće kao radnik ili slično. To implicira da tajni laboratoriji mogu postojati u mnogim, pa i bogatijim kvartovima, što bi za organe reda moglo koristiti pri širenju potrage i na te kvartove.”

Iako su većina ‘kuhara’ bili muškarci, u ispitivanju su sudjelovale i 23 ‘kuharice’ metha. “Otprilike polovica ispitanika navodi da su metamfetamin proizvodili samo za vlastitu potrošnju, dok je samo 6% ispitanika kuhalo metamfetamin isključivo za prodaju drugima”, kaže dr. Puljević.

U studiji su se koristili podaci Globalne ankete o drogama (GDS) iz 2017. i 2018., najveće svjetske godišnje online ankete o osobama koje konzumiraju drogu. Proizvodnja visokoadiktivne droge u kućnim laboratorijima može imati ozbiljne zdravstvene posljedice i za ‘kuhare’ i za konzumente.

“Proces stvaranja ‘metha’ ili ‘icea’ može oslobađati štetne kemikalije u zrak, vodu i tlo. Osim izloženosti kemikalijama, uporaba hlapljivih tvari i improvizirane opreme u ovim laboratorijima znači da postoji rizik od eksplozije ili požara. Naši rezultati pokazuju da su, osim postojećih propisa, potrebni inovativni i višestrani pristupi koji će pomoći smanjiti i spriječiti štetu povezanu s proizvodnjom metamfetamina u kućnim laboratorijima.”

Izvornik: Puljević C, Zahnow R, Benfer I, i sur. Patterns of methamphetamine production among an international sample of methamphetamine ‘cooks’. Drug Alcohol Rev. https://doi.org/10.1111/dar.13205
Preveo: dr.sc. Ivan Ćelić, dr.med.
Skip to content