Našu Kliniku posjetila su 30. rujna 2022. godine 24 medicinska djelatnika iz jedne od vodećih ustanova za liječenje bolesti ovisnosti u Skandinaviji, Beroendecentrum Stockholm, odnosno Štokholmskog centra za poremećaje ovisnosti. Primarni interes za edukacijsko putovanje bila im je uspostava suradnje na području liječenja ovisnosti između dvije izvrsne ustanove, objasnila je Indira Ulcinjak, voditeljica odsjeka.

Na samome početku, sve je prisutne u ime ravnateljice Klinike, prof. dr. sc. Petrane Brečić, pozdravio pomoćnik za kvalitetu dr. sc. Marko Ćurković, s nekoliko uvodnih riječi o našoj ustanovi. Nakon pozdrava pomoćnika pročelnik Zavoda za ovisnosti Klinike prof.dr.sc. Ante Bagarić predstavio je ukratko adiktološke programe koje provodimo. Kliniku su potom gostima pokazale glavna sestra Klinike dr. sc. Senka Repovečki te glavna sestra Zavoda za ovisnosti Janja Rukavina, dipl. med. tech.

Nakon posjeta Muzeju psihijatrije, gosti su u prostoru Dnevne bolnice Zavoda za ovisnosti postavljali brojna pitanja terapijskom timu Zavoda o hrvatskom modelu skrbi za osobe s poremećajima iz kruga ovisnosti, s posebnim naglaskom na osobe koje boluju od ovisnosti o alkoholu. Bilo je usporedbi epidemioloških i organizacijskih parametara, apostrofirali smo koliko je rad našeg Zavoda umrežen s drugim institucijama i drugim dionicima procesa skbri, a poglavito potrebu svakodnevne suradnje s centrima za socijalnu skrb, kao i važnost nastavka programa u Klubovima liječenih alkoholičara i terapijski zajednica za ovisnike. Usporedili smo protokole za pristup liječenju određenih hitnih stanja te se dogovorili oko daljnje znanstvene i stručne suradnje na ovom području. Neprocjenjiva je korist kad stručnjaci mogu učiti jedni od drugih i prenositi dalje svoja iskustva. Vjerujemo kako je ovaj posjet zalog jedne ugodne suradnje koja će služiti na obostranu korist i dobrobit naših zajednica.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content