Istraživanje objavljeno u časopisu Evidence Based Mental Health pokazuje da bi niska razina folne kiseline (vitamina B9) u krvi mogla biti povezana s povišenim rizikom od demencije i smrti od bilo kojeg uzroka u starijoj populaciji. Razinu folata treba rutinski pratiti, a u starijoj dobi manjak nadomještati, pogotovo s obzirom na to da se razina folne kiseline u krvi s godinama smanjuje. Istraživači navode da se kod petine odraslih procjenjuje da imaju manjak folata.

Dosadašnji dokazi sugeriraju da manjak folne kiseline utječe na kogniciju i živčanu signalizaciju u mozgu, što to čini mogućim rizičnim čimbenikom za posljedičnu demenciju. No, studije koje su se bavile ovim problemom uključivale su malen broj ispitanika i dale mješovite rezultate.

S obzirom da razvoj demencije traje, bilo je teško isključiti obrnutu uzročnost, gdje bi nedostatak folne kiseline prije bio posljedica nego uzrok pretkliničke demencije. Zbog toga su istraživači htjeli provjeriti može li nedostatak folne kiseline u serumu biti povezan s rizicima za pojavu demencije i smrti od bilo kakvog uzroka u velikom nacionalnom uzorku starijih odraslih, i istražiti potencijalnu ulogu obrnute uzročnosti.

Iskoristili su medicinsku dokumentaciju od 27 188 osobe koje koriste jednog pružatelja nacionalnog zdravstvenog osiguranja u Izraelu. Svi sudionici imali su između 60 i 75 godina, nisu imali demenciju bar 10 godina prije nego što su započeli kontroliranje folne kiseline 2013. Njihovi su podaci praćeni za dijagnozu demencije ili smrti sve do 2017. 3418 sudionika (oko 13%) imalo je deficijenciju folne kiseline koja je definirana kao razina ispod 4.4 ng/ml. Nedostatak folne kiseline povezan je sa značajno višim rizikom za demenciju i smrt od bilo kojeg uzroka.

Od onih koji su imali nedostatak folne kiseline, incidencija demencije je procijenjena na 7.96 na 10000 osoba-godina, dok je smrt od bilo kojeg uzroka procijenjena na 19.20 na 10000 osoba-godina. Ovaj nalaz je uspoređen s procjenom za demenciju od 4.24 i za smrt od bilo kojeg uzroka od 5,36 na 10000 osoba-godina među onima koji nisu imali nedostatak folne kiseline. U terminima postotaka, stopa demencije bila je gotovo 3.5% i smrti od bilo kojeg uzroka blizu 8% među onima s nedostatkom folne kiseline. Stopa demencije je bila 3%, a smrti od bilo kojeg uzroka gotovo 4% među onima koji nisu imali nedostatak folne kiseline.

Nakon uračunavanja potencijalnih čimbenika koji su mogli utjecati na ovaj rezultat, između ostalog dijabetes, depresija, kognitivno propadanje, nedostatak vitamina B12, pušenje i korištenje nadomjestaka folne kiseline, osobe s manjkom folne kiseline imali su 68% veću vjerojatnost da im se dijagnosticira demencija, i gotovo tri puta veću vjerojatnost smrti od bilo kojeg uzroka.

Daljnja analiza nije značajno oslabila zamijećenu povezanost, no kada se uzorak stratificirao za duljinu trajanja praćenja, obrnuta uzročnost se nije mogla isključiti. Ova studija je opservacijska i kao takva ne može utvrditi uzrok, pogotovo u svjetlu moguće obrnute uzročnosti. No, moguće je da nedostatak folne kiseline može utjecati na razinu homocisteina i time vaskularni rizik demencije, i/ili kompromitiran popravak DNA u neuronima, čineći ih ranjivima na oksidativno oštećenje, što onda može ubrzati starenje moždanih stanica i njihovo oštećenje.

Istraživači zaključuju kako bi koncentracija folne kiseline u serumu mogla poslužiti kao biomarker kojim bi se modificirao rizik demencije i smrtnosti u starijoj dobi, dodajući da bi starije odrasle osobe trebalo rutinski testirati na nedostatak folata.

Za javnozdravstvene politike ovi rezultati impliciraju precizno praćenje serumskih koncentracija folne kiseline u starijih osoba i liječenje nedostatka iz preventivnih razloga i/ili kao dio provedenih terapijskih strategija uz redovitu reviziju kliničkih ishoda pacijenata.

 

Izvornik: Rotstein A, Kodesh A, Goldberg Y, i sur. Serum folate deficiency and the risks of dementia and all-cause mortality: a national study of old age. Evidence-Based Mental Health Published Online First: 15 March 2022. doi: 10.1136/ebmental-2021-300309

Prevela: dr. sc. Dora Polšek, dr. med.

Skip to content