U središtu bolničkog liječenja za psihijatrijske pacijente jesu socijalizacija, grupna terapija, zajednički obroci i uobičajeno dvije osobe po sobi. No, uslijedila je pandemija COVID-19, a s njom i javnozdravstvena upozorenja da se izoliramo, distanciramo i da nosimo maske.

To je potaknulo kliničare i osoblje Medicinskog centra u Houstonu pri Sveučilištu Texas (UTHealth) da brzo kreiraju strategiju za Psihijatrijski centar okruga Harris (UTHealth HCPC) koji pruža najbolju psihijatrijsku skrb u sigurnom okruženju usred epske pandemije. Ta je strategija objavljena u listopadskom izdanju Psychiatry Researcha.

“Kada je započela pandemija COVID-19, zapitali smo se kako kontrolirati izrazito infektivni virus u isključivo psihijatrijskoj bolnici. Nisu postojale objavljene smjernice kako to učiniti”, kaže doc.dr. Lokesh Shahani s Odjela za psihijatriju i bihevioralne znanosti Medicinskog fakulteta Mc Govern (Sveučilište Texas).

Centar sa svojih 274 kreveta je najveći pružatelj stacionarne psihijatrijske njege na širem području Houstona. Usluga je dostupna svima i godišnje kroz Centar prođe 9 000 pacijenata. Njime upravljaju direktor dr. Jair C. Soares i Pat R. Rutherford.

Sredinom ožujka, kako je rastao broj zaraženih u okrugu Harris, čelni ljudi bolnice shvatili su da rizik za dolazak pacijenta koji je zaražen virusom SARS-CoV-2 rapidno raste.

“Naša misija je liječiti pacijente koji imaju psihičke poremećaje i nismo nikoga htjeli odbiti”, kaže ravnatelj bolnice Stephen Glazier. “Jedini način da to postignemo je bio da stvorimo izolirani odjel za COVID-19.”

Kako bi napravili mjesta, prestali su primati pacijente na odjel predviđen za one s COVID-19, a ostale su premjestili na druge odjele unutar bolnice. Glazier je tražio da se jave volonteri koji su spremni danonoćno raditi na novom odjelu. Shahani, koji ima specijalizaciju iz infektologije i psihijatrije, odlučio je voditi program za kontrolu zaraze.

“Čast mi je raditi uz naše predano osoblje koje se prijavilo i volontiralo u njezi naših pacijenata zaraženih virusom SARS-CoV-2”, kaže Shahani. “Prioritet nam je bio sigurnost osoblja te smo se pobrinuli da svi prođu obuku za adekvatnu upotrebu zaštitne opreme koja će biti dostupna.”

Tim je zatražio savjete i od dr. Luisa Ostroskog, profesora infektologije i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu na Medicinskom fakultetu McGovern. “Moramo zaštititi i osoblje i pacijente”, kaže Shahani. “Biti dio UTHealtha i mogućnost konzultacije s dr. Ostroskyem bila nam je neprocjenjiva.”

Ostrosky je čelni čovjek za slučajeve vezane uz COVID-19 za UTHealth. “COVID-19 nastavlja predstavljati izazov u našem radu. Stjecanje znanja i fleksibilnost su se pokazale ključne u donošenju promjena i prilagođavanju novoj realnosti”, navodi Ostrosky. “Od transporta pacijenata helikopterima, reorganizacije čekaonica, osiguravanja sigurnosti psihijatrijskog osoblja, UTHealth je tu za našu zajednicu.”

Tim se odlučio fokusirati na trijažu tragajući za simptomima, temperaturom, kontaktima i epidemiološkom anamnezom. Bili su iznimno oprezni, bilo tko za koga je postojala sumnja u zarazu, bio je izoliran.

Prvi test za novi odjel bio je 17. travnja kada je asimptomatski pacijent  stavljen u izolaciju zbog nedavnog putovanja i kontakta sa zaraženom osobom. Od tada je na odjelu liječeno preko 100 pacijenata, a 52% njih ima pozitivan test na virus.

“Imali smo partnere iz zajednice kojima je bilo potrebno mjesto za liječenje pacijenata i uspjeli smo uskočiti i prihvatiti te ljude”, kaže Shahani. “Tijekom pandemije pružamo sigurnu psihijatrijsku skrb.”

“Ne možemo biti ponosniji na izvanredni tim predanih i empatičnih kliničara i osoblja UTHealtha.”  kaže Soares. “Istupili su kako bi nam pomogli da nastavimo funkcionirati na vrlo visokoj razini tijekom ove neviđene krize izazvane pandemijom.”

Izvornik: Shahani L, Glazier S, Ostrosky L, i sur. Universal SARS-CoV-2 testing versus symptom based screening and testing in inpatient psychiatric setting. Psychiatry Res. 2020;293:113444.
Preveo: Mihovil Bagarić, dr.med.

Skip to content