Poštovane, poštovani, kao što vam je poznato, 6. lipnja slavi se Dan prava osoba s duševnim smetnjama kojeg je 2012. godine na inicijativu Klinike za psihijatriju Vrapče ustanovio Hrvatski sabor. Naime, tog je dana 1880. godine naredbom broj 11.324 Kraljevske zemaljske vlade, Odjel unutarnji, proglašen Statut kraljevskog Zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu (kako se tada zvala Klinika za psihijatriju Vrapče), s nizom i danas aktualnih načela tretiranja prava osoba s duševnim smetnjama. Od tada je hrvatska psihijatrijska zajednica, a posebno zaposlenici i pacijenti bolnice „Vrapče“, počela obilježavati taj dan organizirajući simpozije s raznim temama posvećene pravima osoba s duševnim smetnjama.
Godine 2012. organiziran je simpozij o načelu razmjernosti u psihijatrijskoj praksi, 2013. godine održan je simpozij o pedesetogodišnjem radu Centra za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, 2014. godine simpozij je bio posvećen novom Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, 2015. godine održan je okrugli stol o pravima osoba s duševnim smetnjama u hrvatskoj teoriji i praksi, a 2016. godine tema simpozija je bila evaluacija jednogodišnje primjene novog ZZODS-a. Godine 2017. održan je okrugli stol o pravima osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj u kontekstu „Liste prava osoba s duševnim smetnjama“ Svjetske psihijatrijske asocijacije. Prošle, 2018. godine simpozij je bio posvećen pravima osoba s duševnim smetnjama kao osobama s invaliditetom.
Ove godine posebnu pozornost posvetit ćemo poslovnoj sposobnosti u kontekstu prava osoba s duševnim smetnjama s osvrtom na zakonsku regulativu i praksu. Poslovna sposobnost kao specični pravni entitet često je kontroverzna tema u psihijatrijskoj praksi, a njezin kontekst je uvijek multidisciplinarni i uključuje angažman stručnjaka različitih prola. U tom smislu važno je naglasiti suradnju i donošenje zakonskih regulativa koje bi uvijek trebale biti usmjerene na zaštitu osoba s duševnim smetnjama. Na ovom simpoziju prikazat će se aktualna zakonska rješenja koja bi trebala predstavljati iskorak u zaštiti prava osoba s duševnim smetnjama.
Cjelokupni program simpozija bit će ujedno i prilika prisjetiti se našeg velikog ravnatelja, prof. dr. sc. Vlade Jukića, koji je bio idejni začetnik inicijative za utemeljenje Dana prava osoba s duševnim smetnjama.
Ovim vas pozivamo da svojim sudjelovanjem doprinesete uspjehu ovog stručnog skupa, a sve s ciljem unaprjeđenja prava osoba s duševnim smetnjama.

v.d. ravnateljice bolnice Vrapče:
doc. dr. sc. Petrana Brečić, prim. dr. med.

PROGRAM

Skip to content