U suradnji Klinike za psihijatriju Vrapče i Instituta za grupnu analizu od 30. 9. do 1. 10. 2022. godine održan je XXVI stručni sastanak pod nazivom „Krug ili ekran“. Sastanak je bio namijenjen grupnim analitičarima, grupnim psihoterapeutima, grupnim terapeutima i edukantima te svima zainteresiranim za psihoterapiju.

Nakon početne velike grupe, kolega Haim Weinberg održao je predavanje pod naslovom „Developments in Online Group Therapy“. Heim Weinberg je izrazito cijenjeni grupni analitičar iz Centra za psihoterapiju Sacramento u Sjedinjenim Američkim Državama. Dugi se niz godina bavi pitanjima grupnih procesa i fenomena u digitalnom prostoru, a među brojnim stručnim i znanstvenim radovima, suautor je i nedavne knjige pod naslovom: „Theory and practice of online therapy: Internet-delivered interventions for individuals, groups, families, and organizations“.

Ostala zbivanja u okvirima stručnog sastanka uključivala su i niz malih, velikih i supervizijskih grupa kroz koje su brojni sudionici u za njih prirodnom, lječidbenom okruženju razmjenjivali, raspravljali te prorađivali doista mnogobrojna i raznorodna iskustva iz njihovog svakodnevnog psihoterapijskog rada.

U tome smislu su se kao središnji sadržaj nametnuli mnogobrojni izazovi s kojima se psihoterapeuti u raznim ulogama i okolnostima susreću prilikom pružanja skrbi na daljinu, to jest posredstvom digitalnih tehnologija, a što je ujedno bilo od velikog značaja i za brojne sudionike skupa iz same Klinike za psihijatriju Vrapče, kao prve i središnje telepsihijatrijske institucije u Republici Hrvatskoj.

Skip to content