Klinika za psihijatriju Vrapče je u petak, 15. studenog 2019. godine svečano proslavila 140. obljetnicu svog osnutka i rada.
Svečanost se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Na svečanosti su sudjelovali brojni uglednici iz političkog i javnog života među kojima gradonačelnik Milan Bandić, izaslanik predsjednice RH doc.dr.sc. Tomislav Madžar, akademik Željko Reiner, ministar zdravstva prof. dr.sc. Milan Kujundžić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji su se prigodnim riječima obratili nazočnima.
U svom govoru ravnateljica doc. dr. sc. Petrana Brečić je istaknula: „Naša klinika danas slavi veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada, a tijekom cijele svoje povijesti klinika je bila i ostala stožerna hrvatska psihijatrijska ustanova. Bolnica Vrapče je najznačajnija i najveća psihijatrijska institucija kroz koju su praktički inaugurirana gotova sva psihijatrijska znanja. Naša bolnica u kojoj dosada liječeno više od 200 000 bolesnika odrađuje svoju najvažniju prvotnu misiju, a to je briga i liječenje duševnih bolesnika te borba za njihova prava.“
Posebno je naglasila da ovu proslavu obilježava i sjećanje na našeg velikog ravnatelja prof. dr. sc. Vladu Jukića čijim imenom je, uz osjećaj zahvalnosti, časti i ponosa što je bio našim ravnateljem, imenovan Zavod za forenzičku psihijatriju.
Prikazan je film autora Zrinka Ogreste „Klinika za dušu“ u kojem se bogata povijest ove Bolnice prelijeva u sliku jednog dana života Bolnice.
U povodu 140. obljetnice otvoren je i Centar za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju smješten u prostoru čiju je rekonstrukciju i opremanje sa11 milijuna kuna financirao Grad Zagreb.
Uz svečani program održan je i simpozij pod nazivom ”Dugovječnost –civilizacijsko postignuće i izazov današnjice”, koji je na simboličan način naglasio osnovnu funkciju bolnice kroz njezinu povijest –brigu i skrb za najranjiviji dio populacije.
Nakon svečanog dijela proslave nastavilo se druženje uz domjenak u novootvorenom Centru za dnevnobolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju.


 

Skip to content