U bolničkom parku uz veliki broj okupljenih bolesnika, djelatnika te članova nevladinih udruga 25. studenoga 2022. godine svečano je otvoreno božićno drvce koje je nastalo kao dio inicijative „Isprepletimo ruke“ tijekom koje bolesnici i osoblje Dnevne bolnice Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče pletu i kukičaju kvadrate uz pomoć i podršku OZANE te svih okupljenih oko Štrikeraj café-a. Drvce je visoko četiri metra, a načinjeno je od približno 400 unikatnih vunenih kvadrata i okićeno je, također pletenim i kukičanim, ukrasima. U svaki njegov dio upletene su poruke vjere, nade, mira, ljubavi i radosti. Svaki kvadrat i ukras priča svoju priču a zajedno čine jedinstveno drvce kojim šalju poruku – tu smo, nemojte nas zaboraviti u ovom blještavilu.

Bor je svečano otkrila izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, dr. Ivana Đerek Dubravčić, voditeljica Odjela za zdravstvenu zaštitu i planiranje u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom koja je tom prilikom i pozdravila sve prisutne i naglasila važnost ovakvih akcija, a posebno u ovo blagdansko doba.  Prisutnima su se obratili i prof. dr. sc. Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike te Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a Udruge OZANA, a svi govornici istaknuli su kako se radi o jedinstvenom projektu te kako je ovim drvcem obogaćen zagrebački Advent, ali i poslana snažna antistigmatizacijska poruka.

OZANA je kroz svoj Štrikeraj café, pokrenula inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 300 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Važnost inicijative prepoznao je Referentni centar Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, te je krenuo s promocijom pletenja i kukičanja kroz svakodnevne terapijske aktivnosti Dnevne bolnice i hospitaliziranih bolesnika, a sve u svrhu što sadržajnije postdijagnostičke podrške osoba s demencijom i njihovih njegovatelja.

Božićno će drvce krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom Adventa, a nakon toga će kvadrati od kojih je izrađeno biti preoblikovani u senzoričke dekice za Odjel psihogerijatrije, koji je sada već u završnoj fazi kompletne obnove.

 

GALERIJA SLIKA

Skip to content