Priopćenje Klinike za psihijatriju Vrapče povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada 2020. godine

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) 10. listopada svake godine s ciljem promicanja i zaštite mentalnog zdravlja. Ovogodišnji slogan je „Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje – veća dostupnost“ čime se želi naglasiti važnost dostupnosti usluga mentalnog zdravlja za svakoga, neovisno o tome kakvog je materijalnog statusa i gdje živi.

Obilježavanje Svjetskog dana dana mentalnog zdravlja dolazi u vremenu i okruženju neizvjesnosti i izrazitih promjena naših života i načina življenja kao posljedica pandemije COVID-19. Iako smo skloniji pridavati veću pozornost tjelesnom zdravlju, upravo smo u ovom vremenu bremenitom mnogobrojnim izazovima imali mnoštvo prigoda spoznati važnost mentalnog zdravlja. Drugim riječima, mentalno zdravlje je dio sveukupnosti našeg zdravlja te je od neprocjenjivog značaja, osobito kada govorimo o ljudskom biću u njegovoj jedinstvenosti i cjelovitosti.

Briga o mentalnom zdravlju, stoga, nikada nije završena niti može biti dostatna, a poglavito stoga što svjedočimo stalnom porastu pojavnosti psihičkih poremećaja o kojima govorimo kao javnozdravstvenom problemu. Tu osobito mislimo na veliki broj poremećaja koji su povezani sa stresom, a koji su posljedica današnjeg načina života i neusklađenosti naših iskonskih potreba i mogućnosti sa zahtjevima svakodnevnog življenja. Briga oko mentalnog zdravlja ne odnosi se isključivo na promicanje mentalnog zdravlja u smislu svijesti o njegovom postojanju i nadasve njegovoj važnosti, nego i na potenciranje spoznaja o zdravim načinima ponašanja, življenja i suobraćanja, prevenciji razvoja psihičkih poremećaja te svekolikoj brizi, zaštiti i unaprjeđenju dobrobiti osoba s duševnim smetnjama.

Skip to content