Dana 31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, a inicirala ga je Svjetska zdravstvena organizacija još 1987. godine. Ovogodišnja kampanja se odvija pod naslovom „Duhan – prijetnja našem okolišu“. Štetni utjecaj duhanske industrije na okoliš je ogroman i sve je veći dodatni nepotrebni pritisak na ionako oskudne resurse našeg planeta i krhke ekosustave.

Duhan svake godine ubija više od 8 milijuna ljudi i uništava naš okoliš, dodatno šteti ljudskom zdravlju kroz uzgoj, proizvodnju, distribuciju, potrošnju i otpad nakon konzumiranja. Od početka do kraja, ciklus proizvodnje duhana je vrlo štetan i zagađujući. Većina prvo pomisli na onečišćenje zraka, no štetni učinci prisutni su u svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim.

Kampanja za Svjetski dan nepušenja 2022. podsjeća vlade i kreatore politika da promijene zakone. Potrebne su promjene koje će implementirati nove i osnažiti već postojeće propise te učiniti proizvođače duhanskih proizvoda odgovornima za ekološke štetne učinke i ekonomske troškove koji nastaju kao posljedica duhanskih otpadnih proizvoda. SZO također preporučuje da sve zemlje u potpunosti ukinu reklamiranje, promociju i pokroviteljstvo duhanskih proizvoda, uključujući i oglašavanje njihovog društveno odgovornog poslovanja kojima se pokušava zavarati javnost.

 

 

Skip to content