Na Svjetski dan nepušenja, SZO poziva vlade da prestanu subvencionirati uzgoj duhana i podrže održivije usjeve koji bi mogli prehraniti milijune.

“Duhan je odgovoran za 8 milijuna smrtnih slučajeva godišnje, ali vlade diljem svijeta troše milijune na potporu plantažama duhana”, kaže dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO-a. “Odabirom uzgoja hrane umjesto duhana, dajemo prioritet zdravlju, očuvanju ekosustava i jačanju sigurnosti hrane za sve.”

Uzgoj duhana šteti našem zdravlju, zdravlju poljoprivrednika i zdravlju planeta. Duhanska industrija ometa pokušaje zamjene uzgoja duhana drugim kulturama, pridonoseći globalnoj prehrambenoj krizi.

Ova kampanja potiče vlade da ukinu subvencije za uzgoj duhana i iskoriste ušteđeni novac za podršku poljoprivrednicima koji bi se trebali prebaciti na održivije usjeve koji poboljšavaju sigurnost hrane i prehranu.

Ciljevi kampanje:

  1. Mobilizirati vlade da ukinu subvencije za uzgoj duhana i korištenje ušteđenog novca za programe zamjene usjeva koji podupiru poljoprivrednike da prijeđu i poboljšaju sigurnost hrane i prehranu.
  2. Podići svijest u zajednicama koje se bave uzgojem duhana o prednostima odustajanja od duhana i uzgoja održivih usjeva;
  3. Podržati napore u borbi protiv stvaranja pustinjskog tla i uništavanja okoliša smanjenjem uzgoja duhana;
  4. Razotkriti nastojanja industrije da opstruira rad na održivoj zaradi

 

Ključno mjerilo uspjeha kampanje bio bi broj vlada koje se obvezuju ukinuti subvencije za uzgoj duhana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj obilježava konferenciju povodom Svjetskog dana nepušenja na kojoj će dr. Krešimir Radić sa Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti održati predavanje pod naslovom „Složeni odnos između pušenja i problema mentalnog zdravlja“

 

Dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

 

Skip to content