‘Uspijevao sam, uz zamjensku terapiju, 17 godina držati život pod kontrolom. Pokleknuo sam‘, priča nam Josip

 Ilustracija/Tinnakorn Jorruang Ilustracija/Tinnakorn Jorruang

“Došao je lockdown i to mi je nekako prelilo čašu. Ova me korona doslovno izbacila iz cipela. Pokleknuo sam i speed je u jednom trenutku, tijekom ove koronakrize, preuzeo moj život koji sam 17 godina držao pod kontrolom uz pomoć zamjenske terapije. Inače radim, normalno živim, a onda su se uz koronu izdogađali i neki osobni problemi… Malo-pomalo postajalo je sve gore i prije tjedan dana završio sam na liječenju u Vrapču.

Znate, ovi mlađi snašli su se i bez stvarnih, družili su se. Nabavljali su drogu preko dark weba, organizirali su online tulume po stanovima i tako opet nisu bili sami. Nama starijima ova je korona i bez da smo se razboljeli od tog nesretnog virusa teško pala. Još smo se više ‘usamili’ i jedini izlaz, nažalost, vidjeli smo u više droge.

Poklopilo se uz sve to da sam pokopao i bivšu curu… Sve u svemu, ta mi je korona učinila višestruku štetu. Nadam se da će mi liječnici pomoći da vratim svoj stari život”, kaže 47-godišnji Josip, trenutno na liječenju u Klinici za psihijatriju Vrapče, gdje se zadnja dva mjeseca povećao broj ovisnika koji su pretjerali s nekim od sredstava ovisnosti.

Težak problem

Da je koronavirus povećao još jedan teški zdravstveni problem, potvrđuje podatak da je u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče broj ovisnika na liječenju u zadnja dva mjeseca povećan za gotovo 30 posto.

“Ako usporedimo srpanj i kolovoz prošle godine s istim mjesecima ove, broj pacijenata u našoj bolnici povećan je za trećinu

dr. Ivan Ćelić

, i to najviše zbog ovisnosti o kokainu i amfetaminima. Očekivalo se da će tijekom lockdowna i nakon njega biti teže doći do raznih sredstava ovisnosti, ali dogodilo se suprotno, tako da osim porasta konzumiranja stimulansa bilježimo i rast konzu

menata o sintetskim kanabinoidima čiji su stvarni učinci nepredvidljivi, a nerijetko i opasni po život”, kaže psihijatar, dr. Ivan Ćelić iz Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

 

Lani je u dva ljetna mjeseca u njegovu bolnicu primljeno na liječenje 40 osoba, a ove godine njih 55.

Dark web

Josip “iz vlastitog iskustva” potvrđuje da je internet i tijekom lockdowna “dobro radio”.

“Mlađi ovisnici odmah su se snašli i što preko Facebooka, što putem dark weba povećala se potrošnja svih mogućih stimulansa. Oni imaju svoje šifre za komunikaciju i zapravo nisu bili u ‘nestašici’. Onda je došlo ljeto, otvaranje, partyji, opuštanje i sve je izmaknulo kontroli. Da se dogodilo puno toga lošeg potvrđuju mi i moji supatnici koji su također došli na liječenje, a najviše ih je iz Dalmacije i Istre. Ima ih od 20 do 57, ali svi oni više nisu mogli bez liječničke pomoći”, kaže Josip.

Da je korona utjecala i na situaciju vezanu uz ovisnosti potvrđuju i europska istraživanja. Primjerice, Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je podatke o utjecaju covida-19 na obrasce konzumiranja droga, po kojem je u prva tri mjeseca pandemije zabilježeno smanjenje konzumacije kokaina i ecstasyja, a razlog su zatvaranja noćnih klubova i teškoće u uličnoj prodaji droge.

No istodobno su ovisnici o marihuani značajno povećali potrošnju, kao i oni ovisni o metamfetaminima.

“Nabava droge prešla je s ulice na dark web, odnosno na internetsko tržište, što je bilo vidljivo po većem broju pretraživanja pojmova poput ‘kupi marihunanu’, ‘sjeme’, ‘uzgoj kanabisa’, ‘kućna dostava kanabisa’. Među najčešćim razlozima povećane potrošnje konzumenti su u anonimnoj web anketi navodili ublažavanje tjeskobe i dosade”, kaže dr. Ćelić.

Dodaje da je porast konzumacije alkohola i lijekova na recept, osobito benzodiazepina, tijekom pandemije posljedica činjenice da je dio populacije pokušavao riješiti tjeskobu, smanjiti dosadu i prilagoditi se novim okolnostima upravo uz pomoć raznih sredstava ovisnosti.

Primjerice, Britanci su radili istraživanje o konzumaciji alkohola tijekom pandemije i pokazalo se da je udvostručen broj onih koji su prekomjerno pili, a to znači da bi uskoro mogli imati i problema s alkoholom. Također, američko istraživanje pokazalo je da su žene češće “pokleknule” pred alkoholom nego muškarci, što se tumači njihovim povećanim obvezama tijekom koronakrize. Podaci pokazuju da je porastao i broj ovisnika o sredstvima protiv bolova.

Strah od nestašice

“Poznato je da krize koje podrazumijevaju socijalnu izolaciju i neizvjesnu budućnost, posebno kod ljudi osjetljivih na stres, mogu povećati konzumaciju alkohola i sedativa. To se dogodilo upravo u vrijeme lockdowna i kod nas. Nakon toga je došlo do ublažavanja mjera, u turističkoj sezoni lakše je bilo doći do ilegalnih psihoaktivnih tvari i ‘na ulici’, što je pak povećalo konzumaciju stimulansa”, objašnjava dr. Ćelić.

Naglašava da su se tijekom lockdowna ubrzano prilagodili i proizvođači i dileri pa su društvene mreže i općenito internet postali centralno mjesto za nabavu droga raznih vrsta. Zbog straha od nestašice ovisnici o marihuani nabavljali su veće količine, a povećana je i “domaća proizvodnja”.

“Što se tiče nabave kokaina, zabilježeno je povećanje cijene te smanjenje čistoće te droge, što se povezuje s prekidom zračnog prometa, ali se ipak krijumčarenje morskim putem nastavilo”, kaže dr. Ćelić. Naglašava da su u Psihijatrijskoj klinici Vrapče brzo reagirali, još na početku lockdowna, i otvorili dnevnu bolnicu online za sve one koji trebaju pomoć.

Izvor: Jutarnji list

Skip to content