Toplinski valovi mogu povećati učestalost agresivnog ponašanja pacijenata na psihijatrijskim odjelima, što pokazuje prvo istraživanje takve vrste. Istraživači s ulmskog sveučilišta u Njemačkoj i Psihijatrijske bolnice Südwürttemberg proučavali su podatke o lokalnom vremenu i incidentima na psihijatrijskim odjelima kako bi procijenili učinak visokih vrućine na hospitalizirane pacijente.

Prema njihovom istraživanju, zapaženo je 15% više agresivnih incidenata onim danima kada je temperatura bila iznad 30°C (9.7 dnevno) u odnosu na one dane kada je bila ispod 30°C (8.4 dnevno).

Također su ustanovili jasnu vezu koja postoji između temperature tijekom izrazito vrućih dana (dani kada je temperatura iznad 30°C) i zastupljenosti agresivnih incidenata. Što je temperatura bila viša, to je broj incidenata bio viši, s vrhuncem od 11.1 tijekom najvrućih dana (iznad 33.5°C).

Ovo ukazuje na to da je temperatura uzrok porasta incidenata više od ijednog drugog čimbenika. Nije nađena slična veza između visokih temperatura i uporabe restriktivnih mjera od strane bolničkog osoblja.

Osoblje je bilježilo agresivne incidente koristeći standardizirani protokol, dokumentirali su narav agresivnog incidenta (npr., fizičko, verbalno), zatim metu (npr. osoblje, pacijenti) te utjecaj tih incidenata i mjere koje su zbog njih trebale biti poduzete.

Podaci su prikupljeni iz šest psihijatrijskih bolnica s područja Njemačke i pokrivali su razdoblje od trinaest godina (2007-2019), te su obuhvaćali 1 007 kreveta i 166 435 prijema. Tijekom ovog razdoblja, zabilježeno je ukupno 207 dana kada je temperatura bila iznad 30°C. Svih šest bolnica sagrađeno je u skladu s modernim standardima, međutim, nijedna nije imala klimatske rashladne uređaje.

Dr. Hans Knoblauch, vodeći autor studije, kaže kako trenutna hitna situacija s klimatskim promjenama znači da mnoga područja svijeta mogu u budućnosti biti izložena učestalijim pojavama visokih temperatura.

Također nadodaje da premda su potrebna daljnja istraživanja koja bi ukazala na posljedice takvog vremena na mentalno zdravlje, ovi podaci mogu potencijalno imati praktične implikacije na pružanje mentalne zdravstvene zaštite, pogotovo što se tiče samog dizajniranja bolnica i njihove arhitekture.

Njegov kolega, prof. Tilman Steinert, sa Sveučilišta u Ulmu, smatra kako ovi podaci ukazuju na to koliko je podcijenjen utjecaj klimatskih promjena na aktivnosti koje se odvijaju unutar sustava mentalne zdravstvene zaštite. Nadodao je kako pojačana agresija predstavlja indikator distresa i trenutnog okruženja koje ne pridonosi poboljšanju stanju pacijenata.

”Potrebni su hitni potezi da bi se replicirali dobiveni rezultati istraživanjem više faktora unutar psihijatrijskih bolnica te je potrebno investirati u takve ustanove, i u konačnici, nužno je suočiti se s klimatskom krizom jer psihijatrijski pacijenti zaslužuju bolje”.

 

Izvornik: Eisele F, Flammer E, Steinert T, Knoblauch H. Aggressive incidents in psychiatric hospitals on heat days. BJPsych Open. 2021;7(4):E99.

Prevela: Božena Rašić, dr. med.

Skip to content