Iako pandemija i dalje uzima danak našem mentalnom zdravlju, mogućnost ponovnog povezivanja kroz Svjetski dan mentalnog zdravlja 2022. pruža prigodu da ponovno pokrenemo svoja nastojanja u zaštiti i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Mnogi aspekti mentalnog zdravlja su pod posebnim izazovima: već se prije pandemije 2019. procjenjivalo da svaka osma osoba u svijetu živi sa psihičkim poremećajem. U isto vrijeme, usluge, znanja i financijska sredstva dostupna za mentalno zdravlje i dalje su nedovoljna i daleko ispod onoga što je potrebno, osobito u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Pandemija COVID-19 stvorila je globalnu krizu mentalnog zdravlja, potičući kratkoročne i dugoročne stresove i potkopavajući mentalno zdravlje milijuna ljudi. Procjene pokazuju porast anksioznih i depresivnih poremećaja za više od 25% tijekom prve godine pandemije. U isto vrijeme, službe za mentalno zdravlje ozbiljno su poremećene, a jaz u liječenju psihičkih poremećaja se povećao.

Rastuće društvene i ekonomske nejednakosti, dugotrajni sukobi, nasilje i hitne javnozdravstvena stanja utječu na cijelo stanovništvo, prijeteći napretku prema boljem blagostanju; nevjerojatnih 84 milijuna ljudi diljem svijeta bilo je prisilno raseljeno tijekom 2021. Moramo produbiti vrijednost i predanost koju dajemo mentalnom zdravlju kao pojedinci, zajednice i vlade i uskladiti tu vrijednost s više predanosti, angažmana i ulaganja svih dionika, u svim sektorima. Moramo ojačati skrb o mentalnom zdravlju kako bi cijeli spektar potreba mentalnog zdravlja bio zadovoljen kroz mrežu dostupnih, pristupačnih i kvalitetnih usluga i podrške u zajednici.

Stigma i diskriminacija i dalje predstavljaju prepreku društvenoj uključenosti i pristupu pravoj skrbi; važno je da svi možemo igrati svoju ulogu u povećanju svijesti o tome koje preventivne intervencije u mentalnom zdravlju djeluju, a Svjetski dan mentalnog zdravlja prigoda je da to zajednički učinimo. Zamišljamo svijet u kojem se mentalno zdravlje cijeni, promiče i štiti; gdje svatko ima jednaku priliku uživati ​​u mentalnom zdravlju i ostvarivati ​​svoja ljudska prava; i gdje svatko može dobiti skrb za mentalno zdravlje koja mu je potrebna.

Svjetska zdravstvena organizacija će raditi s partnerima na pokretanju kampanje oko teme Učinimo mentalno zdravlje i dobrobit globalnim prioritetom za sve. Ovo će biti prigoda za osobe sa psihičkim poremećajima, lobiste, vlade, poslodavce, zaposlenike i druge dionike da se okupe kako bi prepoznali napredak u ovom području i glasno progovore o tome što trebamo učiniti kako bismo osigurali da mentalno zdravlje i dobrobit postanu globalni prioritet za sve.

Izvornik

Skip to content