ProjekcijeU sklopu redovnih mjesečnih filmskih tribina Klinike za psihijatriju Vrapče, „Psihijatrija i film“, pretpremijerno je 14. siječnja prikazan film „Projekcije“, u režiji Zrinka Ogreste. Tribina se ovaj put iznimno održala u dvorani kina Cinestar koja je bila dupkom ispunjena zainteresiranim gledateljima, većinom psihijatrima, psihoterapeutima, specijalizantima psihijatrije i psiholozima, ali i drugim filmofilima.

Nakon projekcije „Projekcije“, humorne drame o svijetu jedne edukacijske psihoterapijske grupe (glavne uloge tumače Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Polona Juh, Ksenija Pajić, Doris Šarić-Kukuljica, Ksenija Marinković, Luka Petrušić i Jasna Bilušić), diskusiju o filmu otvorili su psihoterapeut prof.dr.sc. Eduard Klain, scenaristica filma Lada Kaštelan, redatelj Zrinko Ogresta, filmski kritičar Damir Radić, psihoterapeutkinja dr.sc. Aleksandra Mindoljević-Drakulić te ortoped Nenad Korkut, dr.med. Profesor Klain solidarizirao se s vremešnim edukatorom, američkim profesorom na kojeg je u filmu usmjerena velika agresija. Scenaristica Kaštelan pojasnila je da je tijekom svog iskustva grupne terapije stekla golemi uvid koji joj je pomogao da pristupi temi profesionalnih ambicija i karakternih osebujnosti edukanata. Redatelj Ogresta temi je dao znatno širi kontekst, uspoređujući ulazak likova u grupu s ulaskom novih članica u EU. Radić je u svom izlaganju, među ostalim, film komparirao s remek-djelima svjetske kinematografije u kojima se također u jedinstvenom vremenu i prostoru majstorski oblikuje čitava radnja (npr. 12 gnjevnih ljudi). Svoje impresije i pitanja iznijeli su tijekom tribine i drugi prisutni terapeuti i kritičari. Moglo se čuti da je riječ o najzrelijem ostvarenju redatelja Ogreste koje ogoljuje neka ograničenja grupne terapije vezana uz same terapeute. Tribinu je moderirao prof.dr.sc. Vlado Jukić.

Film je u hrvatskim kinima od 30. siječnja.

Nakon ovog izleta izvan zidina bolnice „Vrapče“, filmske tribine „Psihijatrija i film“ za specijalizante psihijatrije i druge filmoljupce i dalje će se odvijati (u pravilu prvog utorka u mjesecu) u Velikoj dvorani Edukacijskog centra Klinike za psihijatriju Vrapče, Zagreb, Bolnička cesta 32.

Skip to content