1. studenog 2021. godine obilježena je 142. godišnjica osnutka Klinike za bolnicu Vrapče, i ovog puta u digitalnoj formi, sukladno trenutnim epidemiološkim prilikama. 

Na početku obilježavanja Dana bolnice okupljenima se obratila ravnateljica Klinike prof.dr.sc. Petrana Brečić koja je naglasila ulogu bolnice u hrvatskoj psihijatriji i medicini, ali jednako tako i predvodničku ulogu u implementaciji telepsihijatrijskih modaliteta liječenja tijekom pandemije COVID-19.

 

Uslijedile su nadahnute pozdravne riječi visokih uzvanika: dr.sc. Mirele Šentije Knežević, pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, prim.mr. Maja Grba-Bujević, zamjenice predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora i ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, prof.dr.sc. Slavka Oreškovića, dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Vilija Beroša, ministra zdravstva i Gradonačelnika grada Zagreba, Tomislava Tomaševića.

Uslijedio je stručni simpozij pod naslovom „Mjesto i uloga telepsihijatrije danas“ tijekom kojeg su stručnjaci Klinike iznijeli svoja iskustva, istraživanja i promišljanja na području telepsihijatrije.

 

Nastavljajući tradiciju okupljanja i zajedničkog promišljanja aktualnog psihijatrijskog trenutka uslijedio je okrugli stol pod naslovom “Uloga i značaj novih tehnologija u skrbi za psihičko zdravlje – iskustva psihijatrijskih institucija“ u čijem su radu sudjelovali predstojnici psihijatrijskih klinika i ravnatelji psihijatrijskih bolnica koji su iznijeli svoja iskustva u primjeni novih, digitalnih tehnologija u svakodnevnom psihijatrijskom radu.

Na kraju stručnog dijela programa promovirana je knjiga “Hitna stanja u psihijatriji” autora Vlade Jukića, Miroslava Hercega, Zrnke Kovačić Petrović i Aleksandra Savića. Knjigu su predstavili recenzenti Dunja Degmečić, Petrana Brečić i Dražen Begić, a u ime izdavača okupljenima se obratila Anđa Raič. Recenzenti su naglasili kako je riječ o važnom udžbeniku koji obrađuje iznimno važno područje psihijatrijskog kliničkog rada, a ovo je ujedno bila i prilika prisjetiti se našeg dragog ravnatelja, pokojnog profesora Vlade Jukića.

Uslijedile su riječi zahvale ravnateljice Klinike prof.dr.sc. Petrana Brečić svim sudionicima skupa sa željom da se dogodine Dan bolnice obilježi uživo.

Skip to content